Слідкуйте за нами

03-01-2024
      4 січня світова спільнота відзначає Всесвітній день абетки Брайля.
      Цей день був встановлений Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН в грудні 2019 року і  є нагадуванням, що серед нас живуть люди, які потребують особливої турботи, уваги та підтримки. 
      Саме 4 січня 1809 року у французькому містечку Куврі і народився Луї Брайль -  винахідник письма для незрячих.
      Його батько займався виготовленням кінської упряжі. Якось, коли хлопчикові було 3 роки, він грав у майстерні батька та пошкодив собі око. В око потрапила інфекція, і запалення перейшло на здорове око. Поступово хлопчик осліп. Батьки дуже переживали за свого маленького сина, адже на сліпих людей чекало сумне майбутнє.
Але батько вирішив розвивати хлопчика. Він зробив для сина спеціальні дощечки з прорізами, якими вчив алфавіту.        Згодом Луї навчили писати. Батько всюди намагався брати сина із собою. Він навчав його розрізняти спів птахів, крики тварин та аромати квітів. 
       З семи років Луї почав відвідувати школу в Куврі. Хлопчик здивував вчителів своїми здібностями і дуже швидко став найкращим учнем. А у 10 років батьки вирішують віддати сина до Королівського Інституту для сліпих дітей.
       В Інституті Луї став першим учнем з усіх предметів. Особливо йому подобалося займатися музикою: він освоїв піаніно та орган. У 16 років хлопчик отримує оплачуване місце органіста у невеликій церкві поряд з Інститутом. Більшість життя він служив органістом у різних храмах Парижа.
Якось до інституту, де навчався Луї, завітав відставний капітан-артилерист Шарль Барб’є, який розповів учням про так зване «нічне письмо». Це особливий вид зв’язку, в основі якого був покладений дотиковий метод, де у формі прямокутника були розташовані округлі шість крапок. Систему Барб’є було важко збагнути солдатам, для яких вона призначалася, і в армії вона не прижилася. Але Брайль опанував її дуже швидко. Він не тільки вивчив тактильний код, але і вдосконалив його. Для цього юний винахідник наполегливо експериментував з геометричними фігурами, вирізаними з різних матеріалів, з цвяхами, забитими в дошки, та з іншими способами розпізнавання закодованого тексту. 
       Близько двох років тривала робота Луї над створенням рельєфно-крапкової абетки, а в 1829 році Брайль опублікував власний унікальний метод письма, який до сьогодні носить ім’я свого творця. Точкове письмо для незрячих Брайль створив у 15 років, а опублікував його п’ятьма роками пізніше. Першою книгою, що була надрукована за системою Брайля, була «Історія Франції» (1837).
       У 1878 році на всесвітньому конгресі в Римі метод Брайля був  затверджений як найбільш підходящий метод читання та письма для сліпих людей.
       Ця унікальна азбука, яку назвали на честь її винахідника Луї Брайля, для мільйонів незрячих людей  є засобом спілкування, вона відіграє визначальну роль у їхній освіті, доступі до інформації, реалізації права на свободу висловлювання поглядів і переконань.

      Ми раді повідомити, що  фонд нашої бібліотеки має декілька цікавих книг та журнал для  людей з вадами зору. Запрошуємо до знайомства з цими книгами людей, що читають шрифтом Брайля до Кременчуцької міської публічної бібліотеки.                                                                                                                                         

Криж З.   Екологічні казки / Зелена Криж. - [Київ : Український культурний фонд, 2019]. - 163 с.
      «Екологічні казки» – це засіб екологічного виховання дітей та форма їх спілкування з природою, що дає можливість розвивати усвідомлення користі рослин, комах та тварин. За допомогою таких казок виховується почуття необхідності дбати про природу. Одна із основних задач даної книги є формування екологічної культури дітей.  Книга розширює світогляд читачів, подаючи у казковій формі природничі наукові факти та підвищує екологічну свідомість. Особливість книги полягає в тому, що вона поєднує друкований текст та шрифт Брайля, який можуть читати незрячі люди.
      Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з цією книжкою у філії №1 (пр.-т Лесі Українки, 13) 











Скуловатова О. Мілленія. В 4-х книгах.  [Адаптоване за принципом універсального дизайну та надруковане шрифтом Брайля]. – [Київ: Друкарський дім Івана Федорова, 2023]
      Богдана виходить заміж за Станіслава — власника крупної успішної компанії. Майбутнє обіцяє їй достаток та процвітання, але дівчину обтяжує залежне від заможного чоловіка становище. Щоб молода дружина швидше відчула себе рівноправною господинею, Станіслав пропонує їй очолити будівництво великого заміського будинку: кілька років тому він викупив руїни панського маєтку в селі Китайгород і розпочав там реставраційні роботи. Коли Богдана переїжджає до Китайгорода, починають коїтися дивні речі… 
      Звертайтеся за книгою до відділу обслуговування дорослих КЗК КМПБ (вул. Європейська, 66/13) 











Hebrews-Jude: Hebrews James, 1 & 2 Peter, 1, 2 & 3 John & Jude. New Version International Children’s Bible - U.S.A. : LBW, [2005?]. - 77c.
Біблія для дітей з вадами зору.
     Книга знаходиться у секторі документів іноземними мовами КЗК КМПБ (вул. Європейська, 66/13)

















   У філії №3 КЗК КМПБ (Дитяча бібліотека на Соборній, вул. Соборна 12/16) Ви можете почитати Журнал «Школяр». За роки існування, а це понад 80 років, він не втратив своєї актуальності й цікавості. До цього часу він залишається єдиним дитячим брайлівським виданням в Україні, яке робить значний внесок у виховання незрячих учнів, підготовку їх до самостійного життя. В ньому регулярно публікувалися матеріали з професійної орієнтації, реабілітації, просторового орієнтування, формування навичок самообслуговування та домоведення, розповіді про будні наших шкіл та багато цікавої і корисної інформації, щоб завжди бути в курсі нових тенденцій, молодіжних течій та останніх подій.

   «Ми вшановуємо Брайля, коли говоримо про шрифт Брайля. Завдяки цьому пам’ять про нього закріплена набагато сильніше, ніж спогади про багатьох людей, видатніших від нього в цей момент», — написав Томас Стернз Еліот.


Коментарі: Залишити коментар
 
X