Слідкуйте за нами

27-12-2023
      28 грудня святкує свій ювілей   Іван Михайлович Андрусяк - автор численних поетичних збірок і  збірок есеїв для дорослих читачів, низки перекладів із російської та англійської мов. Нині він відомий насамперед як дитячий письменник.
      Іван Андрусяк увійшов у літературу в 1990–х роках як член літературного угруповання «Нова дегенерація» разом зі Степаном Процюком та Іваном Ципердюком. Починав як автор «дорослої» поезії – це збірки «Депресивний синдром», «Отруєння голосом», «Часниковий сік» та інші. Від 2000-го активно виступає як літературний критик. З 2005 року у журналах, альманахах і антологіях почали друкуватися його вірші для дітей.
      В одному з інтерв’ю Андрусяк розповів, як дитяча література нарівні з поезією за кілька років стала провідною у його творчості: «Спершу були вірші, які імпровізувалися для маленької дочки Стефи, і навіть не записувались. Записував уже пізніше, коли почав із подивом помічати, що воно подобається не лише моїм старшим дітям, а й їхнім друзям. Відтак Леся Вороніна опублікувала кілька тих віршів у «Соняшнику»… – і я з ще більшим подивом упевнився, що можу писати для дітей … Так ті вірші якийсь час ходили… по Інтернету, а потім вийшли книжкою «М’яке і пухнасте». З них усе почалося – а відтак написалася й моя перша дитяча повість «Стефа і її Чакалка» – і пішло-поїхало…».
      Твори Івана Андрусяка швидко завоювали популярність у юних читачів й принесли йому «звання» дитячого письменника.

Пропонуємо почитати:

      Андрусяк І. М.   Морськосвинський детектив : [для дітей мол. шк. віку] / Іван Андрусяк. - Харків : Vivat, 2021. - 94 с.

      Читаючи книжки про морських свинок зазвичай аж ніяк не сподіваєшся почути в них про... пухнастого детектива. Мова йтиме про Жерара — проникливого, пронирливого та знаного на всю округу завдяки своїй неперевершеній дедукції. Проте є в цієї незвичайної морської свинки свій маленький секрет: Жерар — справжній ласун, і без добрих смаколиків не береться за жодну справу. А злочинів у цьому маленькому містечку останнім часом стається все більше й більше. Хто ж стоїть за ними всіма? 
Ця дитяча книжка від Івана Андрусяка написана в найкращих традиціях справжнього дорослого детективу. 
Разом із Жераром ти дізнаєшся, хто поцупив котячий сніданок, тікатимеш від голодних хижаків, з’ясуєш геть усе про невідоме страшидло, яке лякає добрих тварин, досліджуватимеш темні закапелки й боротимешся зі страхами, а найголовніше — навчишся миттю ловити зловмисників, застосовуючи дедукцію й логіку.
     Для цього треба лише завітати на абонемент філії №2 КЗК КМПБ (Соборна,11) або філію №1 КЗК КМПБ (пр-т Лесі Українки, 13).



Андрусяк І. М.   Жерар-партизан : [для дітей молод. шк. в.] / Іван Андрусяк. - Харків : Vivat, 2022. - 46, [1] с. 

     Здається, ще вчора морськосвинськй детектив розслідував різного штибу дивні чи незбагненні події, капості, прикрощі, а то й справжні злочини та жив цікавим мирним життям. А тепер він хоробрий вояка!
У час, коли ворожі танки насуваються на хутір Витівку, протистояти їм збирається відважний звірячопартизанський загін. Колишній детектив, а тепер безстрашний захисник, Жерар разом із мишачою теробороною, котами Степаном і Тимком та іншими місцевими мешканцями готуються задати жару московським зайдам. Кляті орки ще не знають, із ким доведеться мати справу. Бо від Жерара та ЗСУ ніхто не втече!
     Книга знаходиться у філії №2 КЗК КМПБ (вул. Соборна,11) та філії №1 КЗК КМПБ (пр-т Лесі Українки, 13).








     Андрусяк І.М.   Стефа і Чакалка : казково-пригодницькі повісті / Іван Андрусяк. - [Київ] : Фонтан казок, [2016]. - 238 с.  


     «Стефа і Чакалка» - трилогія Івана Андрусяка про потвору, яка приходить уночі до неслухняної дитини, забирає її у звуконепроникний мішок, несе в темний ліс – і так починаються веселі розбишацькі пригоди… 
Повість Івана Андрусяка «Стефа і її Чакалка» – один із знакових творів сучасної української дитячої літератури, які найбільше полюбилися малюкам за останнє десятиліття. Там само захоплено читачі сприйняли і продовження історії – повість «Кабан дикий – хвіст великий». А в цій книжці разом із ними до вас приходить новісінька третя повість – «Чакалка і Чупакабра», у якій два уславлені фольклорні персонажі нарешті завдяки Стефі зустрічаються, щоб остаточно перемогти Великого Бабая і його зграю справжніх страшил. Переплетіння реальності із містикою - все це можливо лише…у сні.
       Книжка знаходиться  у відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ (вул. Європейська, 66/13)





       Доки ваші малюки насолоджуються пригодами  Стефи й Чакалки, морськосвинського детектива  Жерара чи інших улюблених персонажів популярного дитячого письменника Івана Андрусяка, – ви нарешті маєте годину-другу часу  на те, щоб і собі почитати гарну поезію, яка неодмінно "ляже на душу". Отож, саме для вас – батьків  – ці збірки поезій   Андрусяка. 


  Андрусяк I.   Часниковий сiк : Збiрка поезiй. - Київ: Факт, 2005. - 128 с.   

      Андрусяк І.М.   Серця приручених рослин : [інтимна лірика] / Іван Андрусяк. - [Київ] : Фонтан казок, [2015]. - 95 с.  


Книги чекають Вас у філ. №.2  КЗК КМПБ (вул. Соборна,11) та відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ (вул. Європейська, 66/13)
Коментарі: Залишити коментар
 
X