Слідкуйте за нами

10-07-2023

Дивовижної краси кераміка, великі поселення на берегах річок, прямокутні хати з розписаними стінами стали головними розпізнавальними рисами цієї надзвичайно багатої культури хліборобів, яка утворилася на великій частині території України, починаючи від 6-го і до 2-го тисячоліття перед Різдвом Христовим.

Так, мова йде про трипільську культуру, якій цьогоріч виповнюється 130 років з часу відкриття.

На території України перші поселення трипільців були відкриті в 1893-94 рр. археологом-аматором Вікентієм Хвойкою в Києві по вулиці Кирилівська. А в 1897 році схожі поселення були знайдені поруч з містечком Трипілля Київського повіту. Саме це містечко дало назву цій культурі.

Детальніше про його дослідження та відкриття в книзі:

Дослiдження трипiльської цивiлiзацiї у науковiй спадщинi археолога Вiкентiя Хвойки[Текст]. – Київ: Академперiодика, 2006. – 207 с.

Особистість, діяльність та наукова спадщина археолога Вікентія В’ячеславовича Хвойки привертає увагу не лише науковців, але й широкої громадськості. Можливо, тому, що вона є прикладом поєднання особистого зацікавлення справою, у даному випадку – археологією та давньою історією, із невтомною працею над поширенням здобутих знань у суспільстві. Вчений відкрив декілька археологічних культур, серед яких – трипільська. Та зацікавленість, котру нині викликає ця давня цивілізація, що існувала у нашому краї із другої половини VI по першу половину ІІІ тис. до н. е., робить актуальним звернення до першоджерел, історії та здобутків перших кроків у її дослідженні. У цьому відношенні наукова спадщина В.В.Хвойки є особливо вагомою та цінною. Друга частина містить матеріали і дослідження, присвячені науковій спадщині В.В.Хвойки. Дано опис та перелік місць розкопок, архівних матеріалів (Науковий архів Інституту археології НАН України) та музейних колекцій (Національний музей історії України), пов’язаних із дослідженнями архелдлга трипільських старожитностей, які супроводжуються кольоровими таблицями ілюстрацій.




Трипільську культуру досліджували й інші науковці. Пропонуємо ознайомитися з їх працями:


Бурдо Н.Б.   Трипільська культура : спогади про золотий вік [Текст] / Н.Б. Бурдо, М.Ю. Відейко. - Харків : Фоліо, 2007. – 415 с.

Кожна країна у світі має свої історичні легенди. Однією з легенд України, пов’язаною з давньою історією, стала для XX століття трипільська культура, можливо, як символ ЗОЛОТОГО ВІКУ – з його добробутом, мудрістю і справедливістю. Ця книжка – хвилююча розповідь про те, що відомо науковцям про славетні часи Трипілля. Те, що трипільська культура лежить на межі історичних епох, ставить її в центр напружених та нескінченних дискусій, а отже, привертає увагу не лише вузького кола вчених, але й широких верств громадськості, людей, які шукають відповідь на одвічні запитання: "Звідки ми?", "Де наші корені?", "Де початок нашої цивілізації?". Книжка написана на підставі досвіду наукових досліджень трипільської культури, який складає на двох її авторів близько 70 років. Спогадів багато: це й археологічні розкопки та розвідки на полях кількох областей України, від Дністра та Дніпра; це десятки місяців, проведені в полі, сотні пройдених кілометрів, десятки розкопаних об’єктів, сотні тисяч знайдених трипільських артефактів.







Відейко М.Ю.   Подорож до прадавньої країни [Текст] / Михайло Відейко. - Київ : Вища шк., 2011. - 167 с.

Спробуйте уявити собі багату, заможну країну, обмежену на заході Карпатами, а на сході — Дніпром. Край, мешканці якого живуть у достатку, ведуть жваву та вигідну торгівлю із Заходом та Сходом. Її мешканці широко відомі у навколишньому світі як хлібороби та вмілі майстри, могутні та відважні воїни, мудреці. Країна, мешканці котрої не потребують жодної візи, щоб перетнути всю Європу — аж до узбережжя Атлантичного океану. Країну, добробуту якої, можливо, заздрили її сусіди на півночі, сході та півдні.

Ні, це не така собі казка із прийдешніх століть чи модерна комп’ютерна гра про державу Україна, котра успішно інтегрувалася, нарешті, у Європейську спілку. Ні, це зовсім не казка з майбутнього і не гра. Це наукова реконструкція, зроблена на підставі археологічних джерел — решток давно зниклих із поверхні землі поселень і поховань та знайдених у них посуду, інструментів, зброї при підтримці цілого арсеналу природничих наук — від геофізики до молекулярної біології. Це всього лише спомин про прадавню країну, котра існувала на цій землі ще якихось 5000 років тому. Це спогади про країну, мешканцям якої ми багато чим завдячуємо, історія якої стала інтегральною складовою історії України. І нині серед нас живе чимало людей, чиї предки багато тисячоліть тому створили це диво на землях між Карпатами і Дніпром — Трипільський Світ.


Відейко М.Ю.  Трипільська цивілізація[Текст] / Михайло Відейко. - Київ: Наш час, 2008. – 160 с.

Ця книжка – розповідь про пошуки та відкриття, результати наукових досліджень давньої цивілізації мідного віку, яку ми називаємо трипільською. Завдяки дослідженням та невтомним пошукам археологів, ми знаємо, що впродовж майже двох із половиною тисяч років на землях України, від Карпат до Дніпра жили люди, які створили одну з найдавніших цивілізацій Європи. Вони збудували тисячі поселень, вирощували хліб, видобували метал. Вони вшановували Богів, створювали шедеври прикладного мистецтва – кераміку, статуетки, які і нині вражають довершеністю форм та декору, користувалися піктографічною писемністю. Трипільці були частиною світу давніх цивілізації Старої Європи, жили у часи, коли створювалися перші держави у Єгипту та Шумеру.






Відейко М.Ю.   Шляхами трипільського світу[Текст] / М.Ю.Відейко. - Київ: Наш час, 2007. – 296 с.

Що таке трипільська культура, трипільська цивілізація? Звідки походять її творці та як вони виглядали? Якими були їхні житла й поселення? Чи мали вони писемність? Якою мовою спілкувались? Чи існувала трипільська держава? Чому саме трипільська культура привертає нині увагу не лише науковців, а й політиків, митців, бізнесменів? Яке відношення вона має до сучасної України? Де можна побачити трипільські старожитності й у яких книжках про них можна прочитати? Чи відомо вам, що плавити метал на території України почали понад 6000 років тому?

Відповіді на ці та багато інших запитань пропонує книга «Шляхами трипільського світу», який є частиною невідомої України, історія котрої прихована в імлі тисячоліть. Це історія нашого краю тих часів, коли між Карпатами та Дніпром існувала квітуча культура - складова найрозвиненішої у Старій Європі цивілізації.






Мицик В.Ф.   Священна країна хліборобів : Міста і села Трипільської цивілізації у межиріччі Південного Бугу і Дніпра та околиць[Текст] / В.Ф.Мицик. - Київ:Такі справи, 2006. – 264 с.

Майже два з половиною тисячоліття мешкала на нинішніх землях України хліборобська людність Трипільської цивілізації. На основі досліджень останніх десятиліть, проведених на території суспільства у міжріччі Південного Бугу-Дніпра, розкриваються походження, розвиток, зв'язок з вищими силами, філософські аспекти буття та історична доля трипільців-хліборобів. Є можливість побачити господарське вміння та духовні устремління пращурів, космотворчий феномен цієї хліборобської цивілізації епохи енеоліту, її зв'язок з наступними культурами. Книга вводить у творяще коло буття прадавніх хліборобів України не тільки фахівців, а й зацікавлених читачів.






Паламарчук Є.П. Зорі Трипілля[Текст] / Євген Паламарчук, Іван Андрієвський. - Вінниця : Теза, 2009. - 144 с.

Розмисли Євгена Паламарчука та Івана Андрієвського про місце трипільської культури в історії Європи, захоплення нових територій і таємниче зникнення трипільських племен, гігантські городища та мініатюрні моделі помешкань, секрети будівничих, тлумачення писемності — про багатющий спадок українського літочислення. 








Запрошуємо поринути у таємничий світ Трипілля,

 познайомившись з книгами, які знаходяться в бібліотеках нашого міста!



Коментарі: Залишити коментар
 
X