Слідкуйте за нами

16-05-2023
          16 травня відзначає свій ювілей Тарас Прохасько — український письменник, журналіст. Член Асоціації українських письменників.
          Його вважають одним з найкращих українських есеїстів: він має дві найпрестижніші премії, які тільки можна отримати за есеїстику — премія імені Юрія Шевельова за книгу «Одної і тої самої» у 2013-му і Шевченківська премія за збірку есеїв «Так, але…» у 2020-му.
          Тарас Прохасько закінчив біологічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка (1992). Брав участь у студентському русі 1989-1991 років, у «революції на граніті» у Києві у 1990 році. Після закінчення навчання змінив безліч професій:  працював учителем, барменом, сторожем, радіоведучим FM «Вежа», у художній галереї, в газеті, на телестудії. У 1992-1994 роках був співредактором культового журналу «Четвер», творцем якого був Юрій Іздрик.
          Але головне покликання Тараса Прохаська - література й журналістика. Його твори виходили друком не тільки українською, але й польською, англійською, російською, німецькою мовами, і були відзначені кількома престижними преміями й нагородами.
          Першою книжкою Прохаська стала збірка «Інші дні Анни» — вона вийшла в 1998 році у видавництві «Смолоскип». За рік до цього письменник став лауреатом літературної премії видавництва «Смолоскип».


          Головним твором Прохаська є роман «НепрОсті», який вийшов в 2002 році. Цей роман входить до 100 найкращих українських літературних творів, за версією Українського ПЕН-клубу. І також він увійшов до збірки «БотакЄ», яка стала книгою року у 2011 році.
          Роман присвячений «альтернативній» історії Карпат першої половини XX століття, яка розказана через історію непрОстих (так гуцули називали "земляних богів" - людей з паранормальними здібностями). Події розгортаються у часовому проміжку 1913—1951 рр.
          Події відбуваються в Карпатах у час лихоліття двох світових війн, «коли воює Південь з Північчю, а Схід із Заходом, то роблять це переважно в Центральній Європі, де Карпати і їхні річки. І найгірше, що може бути в такі часи, – виконувати роль мирного населення Карпат або стратегічно важливого пункту на півкілометровій топографічній мапі». Ось так однією цитатою письменник підкреслює найголовніше. Він не тільки описує, а й пояснює одні минулі події (війна 1914-го року) з точки зору інших минулих подій (війна 1939-го року). Тут ви знайдете й міфологію Карпат, якою непрОсті діляться лише з гідними їхньої таємниці мольфарства.
         Своєрідною є структура оповіді. Роман написано у вигляді фрагментів, які часто не пов’язані між собою, але це теж один із плюсів цієї неповторної, новаторської книги про чарівність та магію українських Карпат.      
         «Одної і тої самої».  Книга про Карпати, про Івано-Франківськ, про особистостей, що залишили яскравий слід на Землі. В книзі окремі історії про: митрополита Шептицького і його шлях; адмірала з Яворова Ярослава Окуневського; галицького митця Осипа Сорохтея; мандрівницю та письменницю Софію Яблонську.
            «Так, але…» - збірка коротких есе, про «малих» і «простих» людей, цікава описами спогадів, переживань, аналізів. Автор вже в першому есе «Майбутнє буде давно» коротко передає події про минуле, використовує притаманні  Галичині слова, розповідає як колись жили, докладно відтворює речі, погоду, світло, запахи… Зачаровує момент опису фрагмента світанку на полонині. Книга перемогла в номінації "Есеїстика" престижної премії "Книга року ВВС-2019" і здобула Шевченківську премію 2020 року. Отож, якщо ви любите історії з минулого і хочете атмосферно провести час, рекомендуємо до прочитання.

1. Прохасько Т.   З цього можна зробити кiлька оповiдань[Текст] / Тарас Прохасько. - Iвано-Франкiвськ : Лiлея-НВ, 2005. – 128 с.
2. Прохасько Т. Лексикон таємних знань[Текст] : [новели] / Тарас Прохасько. – Харків: Фоліо, 2011. – 184 с.
3. Прохасько Т.   НепрОсті[Текст] / Тарас Прохасько. - [Львів : Terra Incognita, 2018]. - 182 c.
4. Прохасько Т.Б.   Одної і тої самої[Текст] / Тарас Прохасько. – Чернівці : Книги-XXI, Meridian Czernowitz, 2013. - 240 c.
5. Прохасько Т.Б.   Так, але...[Текст] : [збірка есеїстики] / Тарас Прохасько. - [Чернівці]: Meridian Czernowitz, 2019. - 149 с.
6. Євромайдан : хроніка відчуттів[Текст] : [колекція есе] / Тарас Прохасько, Іван Ципердюк, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій Винничук. - Брустурів : Дискурсус, 2014. - 156 с.
  
Про автора і його творчість:

1. Голобородько Я. Ю.   Артеграунд. Український літературний істеблішмент[Текст] / Я.Ю. Голобородько. - Київ : Факт, 2006. - 158 с.
2. Гундорова Т. І.   Післячорнобильська бібліотека. Український літературний постмодернізм[Текст] : [монографія] / Тамара Гундорова. - Київ : Критика, 2013. - 342 с.
3. the Ukrainians II : історії успіху : 20 інтерв'ю про успіх, ініціативу та відповідальність[Текст] / [упоряд. Тарас Прокопишин, Володимир Бєглов, Інна Березніцька]. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 267 с.

Коментарі: Залишити коментар
 
X