Слідкуйте за нами

29-06-2021
  28 червня Україна відзначає державне свято — День Конституції, яка 1996 року стала важливим етапом в українському державотворенні та законотворчості, у розвитку українського суспільства. Саме Конституція проголосила Україну суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, визнала людину найвищою соціальною цінністю.
  Напередодні державного свята в читальному залі Кременчуцької Центральної міської бібліотеки пропонується до перегляду виставка-айстопер: «Конституція України — традиційне і нове». 
  Бажаючі можуть ознайомитись з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до нової Конституції України. Побудова конституційного ладу в Україні почалася у 1917 р. Вже І Універсал Української Центральної Ради "До Українського народу на Україні й поза Україною", прийнятий 10 червня 1917 p., проголосив Україну вільною, закріпив демократичну виборчу систему.
  Книги, представлені на у розділі «Період відродження національної української держави (1917-1920)» розкривають появу значної кількості конституційно-правових актів, які передбачали певні варіанти організації державної влади в Україні. 
  Розділ «Радянська модель організації влади» знайомить з чотирма конституціями: Конституцією УСРР 1919 p., Конституції УРСР 1929, 1937 і 1978 р., основою якої був ленінський принцип поєднання у Радах, як працюючих корпораціях, законодавства і управління. Тим самим заперечувався визнаний у багатьох демократичних державах принцип розподілу влади.
  Прагнення України на початку 90-х рр. минулого століття стати незалежною суверенною державою об'єктивно спричинилося до початку процесу розробки і прийняття нової Конституції України.
  У розділі виставки « Етапи конституційного процесу незалежної України» можна переглянути Декларацію про державний суверенітет України від 16 липня 1990 р. до 26 жовтня 1993 р.У цьому важливому політико-правовому документі вперше були закладені основоположні принципи, які пізніше знайшли своє правове закріплення у Конституції України 1996 р.
  Другий етап конституційного процесу почався після завершення дострокових парламентських, президентських виборів і охоплював період з 10 листопада 1994 р. по 8 червня 1995 р. Він характеризується відновленням конституційного процесу. Почалася робота Конституційної комісії над третім проектом Конституції України.
  Проте вперше це вдалося належним чином зробити після тривалої, напруженої роботи над Основним Законом держави 28 червня 1996 року.
Література, представлена надає можливість кожному ознайомитися з важливим значенням Конституції, в якій закріплено право українського народу мати власну державу, дається відповідь на питання, якою ця держава буде та якими будуть її шляхи.
  Тож завітайте до читальної зали , чекаємо на вас.


Коментарі: Залишити коментар
 
X