Слідкуйте за нами

16-09-2024
     У вересні 1904 року згідно з постановою Полтавського губернського земства в Кременчуці була заснована акушерсько-фельдшерська школа.
     Засновником школи та її першим керівником став Овксентій Трохимович Богаєвський – талановитий лікар-хірург, доктор медицини, керівник Кременчуцької земської лікарні, ініціатор створення Товариства кременчуцьких лікарів та Почесний Громадянин міста Кременчука. Школа була розрахована на 160 учениць віком від 18 до 31 ріку, з терміном навчання 4 роки й мала готувати акушерок першого розряду та фельдшериць для лікувальних закладів Полтавського земства.
      У 1923 році школа реорганізована згідно з Постановою Раднаркому на медичну профшколу. У 30-х роках навчальний заклад діяв як медичний технікум, мав сестринське, фельдшерсько-акушерське та фармацевтичне відділення.
     1932 року на базі технікуму було організовано Кременчуцький медичний інститут. Однак через два роки його перевели до Полтави.
      З перших днів Великої Вітчизняної війни викладачі й студенти стали на захист Батьківщини: випуск 1941 року – бойові медсестри, військові фельдшери. У вересні 1944 року технікум відновив свою діяльність.
     З 1949 року заклад очолювала Федько Валентина Тимофіївна- заслужений лікар України, почесний громадянин Кременчука, почесний член методичної ради міського краєзнавчого музею.
    З 1954 року офіційна назва закладу - Кременчуцьке медичне училище. Традиції медицини та освіти з підготовки медичних кадрів середньої ланки свято підтримувалися в усі роки. 
    У 1970 році директором закладу став Литвиненко Володимир Іванович, хірург, згодом заслужений лікар України, почесний громадянин Кременчука. На цій посаді він пропрацював 41 рік.
    У 1971 році введене в експлуатацію нове приміщення медичного училища, розраховане на 750 студентів. За короткий період нові кабінети та лабораторії забезпечили навчальним обладнанням, стовідсотково озеленили територію, заклали теплицю. Розпочався новий етап розвитку училища та якісного росту його науково-методичного та кадрового потенціалів.
    У 1973 році виділено два самостійних відділення – акушерське та фельдшерське. А через 3 роки розпочало роботу відділення «Стоматологія ортопедична». На базі училища працювала школа передового досвіду МОЗ України. 
    У 1983 році здано в експлуатацію гуртожиток на 408 місць, а у -1993 році їдальню на 200 місць. 
    Зусиллями педагогічного колективу, адміністрації та лаборантів створено міцну навчально-матеріальну базу, встановлені ділові контакти з базами клінічних практик та вперше в системі роботи закладів медичної освіти України створено навчально-виробничі комплекси з педіатрії, терапії, хірургії, акушерства та гінекології, інфекційних хвороб, гігієни та санітарії при міських лікувально-профілактичних закладах.
    У 2000 році розпочало роботу відділення післядипломної освіти, відкриття якого зумовили потреби області та міста у високопрофесійних кадрах молодших медичних спеціалістів, спеціалізації медичних сестер загальної практики.
    У 2004 році училище реорганізовано в Кременчуцький медичний коледж.
Відкрито відділення «Сестринська справа» (медична сестра-бакалавр).
    У 2011 році Литвиненко Володимир Іванович помер. Його ім’я було присвоєно коледжу  та відкрито меморіальну пам'ятну дошку.
    Директором закладу стала Малик Світлана Станіславівна.
   За роки діяльності Кременчуцький медичний фаховий коледж
 імені В. І. Литвиненка підготував понад 18000 молодших медичних спеціалістів, перші випуски медичних сестер-бакалаврів – 46 осіб.


    Література:
1.    Гамза Є. "Ми навчаємо працювати, а не просто даємо теоретичні знання". [ Кременчуцький медичний коледж ім. М.І.Литвиненка ] // Вісник Кременчука. - 2015. - 5-12 березня (№ 10). – с.8
2.    Кременчуцький медичний коледж: Нариси iсторii / ред.колегія В.І.Литвиненко, Т.А.Лозовська та ін.. - Кременчук : "Кременчук", 2004. - 106 с.л
3.    Курилов О. Медичний коледж назвуть іменем директора  [ Почесного громадянина Кременчука Володимира Литвиненка ] // Програма Плюс. - 2012. - 13-20 січня. - С.18
4.    Немченко Я. Я пишаюся своїм коледжем! [Кременчуцький медичний коледж]// Кременчуцька панорама. - 2010. - 6-12 грудня (№ 50). - С.19
5.    Полтавіка.Полтавська енциклопедія: [у 12 т.] Т.6: Освіта і наука, кн.2: Кременчук-Полтава. - Полтава: Поліграфічний центр "Мозаїка", 2019. - 1135 с.


Коментарі: Залишити коментар
 
X