Слідкуйте за нами

13-08-2024
    
13 серпня 2024 року виповнюється 65 років від дня народження Тараса Павловича Пустовіта – знаного архівіста, історика, краєзнавця. 
     Тарас Пустовіт – уродженець Кременчука. Він народився 13 серпня 1959 року в журналістській родині: його батько Павло Микитович свого часу працював заступником редактора газети «Кременчуцька зоря». Середню та вищу освіти Тарас Пустовіт здобував уже в Полтаві, куди родина перебралася на постійне проживання у 1970 році. «Відтоді Полтава і Кременчук за значимістю для мене рівноцінні й містяться біля серця десь поряд», - зізнається ювіляр. У школі захоплювався музикою, грав на скрипці. Згодом навчався на струнному відділенні Полтавського музичного училища імені М. В. Лисенка. Після служби у лавах радянської армії  юнак обрав інший шлях - навчання на історичному факультеті Полтавського державного педагогічного інституту імені В. Г. Короленка, закінчивши який, деякий час за розподілом працював учителем історії та суспільствознавства у середніх школах № 1 та № 3 міста Горішні Плавні (раніше Комсомольськ).
     Від 1987 року життя Тараса Павловича нерозривно пов’язане з Державним архівом Полтавської області. Пройшов шлях від архівіста ІІ категорії до заступника директора – начальника відділу інформації та використання документів. 
     Його творчий доробок досить вагомий: за 30 років архівної роботи він став автором і співавтором понад 1000 публікацій краєзнавчої тематики, а також одним із організаторів таких фундаментальних видань як енциклопедичний довідник «Полтавщина», Енциклопедія сучасної України, Полтавська енциклопедія «Полтавіка», «Полтавщина. Історичний нарис», «Реабілітовані історією», «Герої землі Полтавської», «Тарас Шевченко і Полтавщина» та ін. До 100-річчя Української революції за участі Тараса Пустовіта підготовлений збірник «Українська революція 1917–1921. Полтавський вимір. Події, постаті, документи. 1917-1921».
     Попри напружену наукову та видавничу роботу Тарас Пустовіт проводить активну громадську діяльність, співпрацює з представниками ЗМІ, громадськістю, науковцями. З 1996 року Тарас Пустовіт очолює Полтавську міську організацію товариства «Просвіта», яке активно поширює українське слово, українську культура та історію, організовуючи Петлюрівські читання, фестиваль «Мазепа-фест» та популяризуючи історію Полтавщини у краєзнавчих виданнях.  У 2015–2016 рр. Тарас Пустовіт брав активну участь у заходах з проведення декомунізації населених пунктів Полтавської області; член регіональної Комісії з реабілітації у Полтавській області жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років при Полтавській ОДА; член Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури та туризму Полтавської ОДА.
     Праця відомого полтавського архівіста відзначена як на регіональному, так і на державному рівнях. Він – лауреат премії Української бібліотеки ім. С. Петлюри в Парижі, лауреат всеукраїнської премії імені Василя Веретеннікова в галузі архівознавства, археографії і документознавства, Полтавської міської премії імені Самійла Величка, Обласної премії імені Івана Котляревського, Почесна грамота та Подяка Кабінету Міністрів України. 
     У день 65-річного ювілею зичимо Тарасові Павловичу Пустовіту нескінченного запасу сил і  незгасного оптимізму, незаперечних перемог і досягнень, здоров’я, щастя і достатку на многая літа. 

1.    Герої землі Полтавської : довідник : у 12 вип. / упор. О.А.Білоусько, Т.П.Пустовіт. - Полтава : АСМІ, 2012. - 104 с.
2.    Ротач П.П. Пустовіт Тарас Павлович // Ротач П.П. Полтавська Шевченкіана: спроба обласної (крайової) шевченківської енциклопедії. У двох книгах. – Кн. 2: Л – Я. – Полтава: Дивосвіт, 2009. – С.264. 
3.    Тарас Пустовіт : до 60-річчя від дня народження : біобібліографічний покажчик / [уклад. М.А.Федорова, Г.А.Дідусенко ; ред. К.М.Щира]. - Полтава : ТОВ "АСМІ", 2019. – 142с
4.    Тарас Шевченко і Полтавщина / упоряд.: О.А.Білоусько, Т.П.Пустовіт. - Полтава : АСМІ, 2014. - 500 с
5.    Українська революція.1917-1921. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи : у 3 кн. / авт.-упоряд. О.А. Білоусько, Т.П. Пустовіт, В.Я. Ревегук . - Полтава : Полтавський літератор, 2017. - 895 с.
6.    Ханко В. Пустовіт Тарас Павлович. Полтавіка. Полтавська енциклопедія / Відп. ред. О. А. Білоусько. Полтава: Полтавський літератор, 2009. Т. 12. С. 550–551.


Коментарі: Залишити коментар
 
X