Слідкуйте за нами

22-07-2024
      23 липня Віктору Івановичу Шингуру - відомому кременчуцькому художнику, члену Національної спілки художників мало б виповнитися 85 років. Кілька років поспіль він очолював спілку місцевих художників.
      Народився Віктор Іванович у  1939 році в селі Воскресенка Запорізької області. Мистецькі студії пройшов у Києві – дитячій художній школі ім. Т.Шевченка (1954-1958). Потім було навчання у Київському державному художньому інституті (1958-1964), де його викладачами були К. Трохименко, В. Костецький, В. Забашта. Після закінчення інституту у 1964 році згідно з радянською практикою «розподілу спеціалістів» отримав призначення до Луцька. Тут минула його найважливіша частина творчого життя.
      У 60-80 рр. ХХ ст. монументалістиці приділялися величезна увага і значення. Саме у цій царині монументально-декоративного мистецтва Віктор Шингур і висловився як мистець. У 1971 році став членом Спілки художників УРСР. У творчому доробку митця 30 авторських монументальних творів на Волині та 4 у співавторстві з колегами-художниками, архітекторами.
      Працюючи у Волинських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду УРСР, він створив яскраві роботи, які сформували ті унікальні риси «обличчя» Луцька, за якими воно впізнається серед інших українських регіонів.  Це настінні розписи в інтер’єрах і екстер’єрах державних установ, громадських споруд Волині, великі мозаїчні та керамічні панно і рельєфи.
      Життя Віктора Шингура склалося потім так, що у 1986 році він виїхав з Луцька. Певний час жив у Хмельницькому. А 1989 року  оселився у Кременчуці Полтавської області. Тут  художнику Віктору Шингуру доручили організувати Кременчуцьку міську організацію Спілки художників України. Скромний, вихований художник-педагог Шингур виконав це доручення з повною відповідальністю. Він приділяв велику увагу молодим художникам, які працювали у художньо-виробничих майстернях. Спілкувався, консультував, давав цінні поради, організовував персональні та загальноміські виставки.
      З його ініціативи у Кременчуцькому краєзнавчому музеї були проекспоновані персональні виставки Дяченка Олександра Петровича, Карнауха Віктора Олексійовича, Котляра Анатолія Антоновича, Ліпченка Олега Юрійовича, Манькова Володимира Андрійовича та інших художників.
      Кременчуцькі художники отримали замовлення на художнє оформлення Палацу культури в місті Комсомольську і запросили Віктора Івановича взяти участь у цьому проєкті.
       Живописець Віктор Шингур писав портрети, тематичні полотна, пейзажі, натюрморти. Майстер увіковічував соціальні та філософські реалії свого часу, відображав рефлексії й прагнення свого покоління.  Автора також хвилювали події Другої світової війни – пафос боротьби та трагізм втрат (роботи «Від радянського інформбюро», 1977 р., «Звільнення Ковеля», 1982 р., «Перелом», 1983 р.). Віктор Шингур брав участь у обласних, республіканських і міжнародних виставках, мав власні 2 персональні виставки.
      Як це часто буває, дійсно талановита людина реалізує себе одночасно в кількох царинах. Крім монументалістики, графіки та живопису, Віктор Шингур майстерно володів художнім словом. Він писав романи та вірші, був членом кременчуцької літературної Спілки «Славутич».  В літературному альманасі «Славутич» № 5 за 2005 рік  були опубліковані ліричні вірші поета Шингура.
      28 листопада 2008 року художника і поета Віктора Івановича Шингура не стало.
      Після його смерті частина його робіт, величезна зібрана ним бібліотека, власні рукописи виявилися втраченими.     Та все ж низка його робіт зберігається у Волинському та Кременчуцькому  краєзнавчих музеях.


Література:

1.    Артеменко Л.   Дива трапляються: кременчужани подарували музею картини Шингура, які вважалися знищеними // Кременчуцький телеграф. - 2014. - 24-31 липня (№ 30). - С.  7
2.    Артеменко Л.   Знайшлися картини Шингура, які вважали знищеними! // Телеграф. - 2013. - 5-12 вересня (№ 36). - С.   23
3.    Кременчук – 2005: Літературний альманах. Вип. 5 / Спілка літераторів «Славутич». – Кременчук, 2005. – 256 с.
4.    Пішов у вічність художник…[Некролог] // Інформаційний бюлетень. – 2008. - №45. – С.8
5.    Шингур Віктор Іванович // Полтавіка. Полтавська Енциклопедія. Т.9: Образотворче та декоративне мистецтво. Кн.2: М – Я. – Полтава: ТОВ «АСМІ», 2015. – С. 668
6.    Шингур Віктор Іванович // Ханко В. Енциклопедія мистецтва Полтавщини. У 2-х т. Т.2: М – Я. – Полтава: ТОВ «АСМІ», 2015. – С.383




Коментарі: Залишити коментар
 
X