Слідкуйте за нами

17-04-2024

18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам’ятних та визначних місць, а в Україні – День пам’яток історії та культури. Свято встановлено згідно з Указом Президента України «Про день пам’яток історії та культури» від 23 серпня 1999 р. № 1062/99.

Кременчук - мальовниче місто на березі Дніпра, відоме своєю багатою історичною та культурною спадщиною. Пам'ятники, які розташовані на його території, є не лише символами минулого, але й важливою частиною сучасного життя Кременчука. 

Справжньою реліквією міста є геологічна пам’ятка природи «Скеля-реєстр».Це скельні виходи кристалічних порід, на яких висічені позначки рівнів повеней з 1789 по 1942 роки. На сьогодні вчені нарахували цій скелі близько 3-х мільярдів років. 

Один з найбільш відомих пам'ятників у місті - це пам'ятник Тарасу Шевченку, видатному українському поету та письменнику. Бронзова постать Кобзаря височить на березі Дніпра і є популярним місцем для туристів та місцевих мешканців.

Пам'ятний знак «Жертвам сталінських репресій» установлено поряд з будівлями колишнього управління НКВС, у підвалах якого в 30-ті роки минулого століття катували й знищували репресованих.

Меморіальний комплекс «Вічно живим» — один з найбільших пам’ятників Кременчука, що нагадує сучасникам про жахливі роки німецької окупації міста. Меморіал встановлено 23 вересня 1973 році  до 30-ї річниці визволення Кременчука від окупантів. 

Пам'ятний знак жертвам Голокосту відкритий на згадку про 15 тисяч євреїв Кременчука, які були знищені нацистами у 1941-1943 роках. 

Ще одним видатним пам'ятником є пам'ятник Воїну-визволителю, який вшановує пам'ять тих, хто віддав своє життя під час оборони та визволення міста, а також кременчужан, які загинули на фронтах Другої світової війни.

На території парку Миру відкрито меморіальний комплекс «Алея Слави», «Музей військової техніки під відкритим небом» визнані одними з найкращих в Україні.

Пам'ятний знак «Жертвам Чорнобиля» увічнює пам’ять ліквідаторів аварії та усіх тих, хто став жертвами Чорнобильської трагедії у 1986 році. 

В парку Миру знаходиться єдиний в Україні Гонг Миру - індонезійський пам'ятний знак, 150-кілограмова металева тарілка, на якій зображені символи незалежних держав і  релігій світу. 

Ще одним важливим символом Кременчука є пам'ятник Героям Небесної Сотні. Він вшановує пам'ять тих, хто загинув під час Революції Гідності у 2014 році. 

Останнім часом у місті з’явилося й кілька незвичайних пам’яток, скоріше просто скульптур. Це «Пам’ятник водопровіднику», встановлений до 90-річчя міськводоканалу, символічна «Щука з Кременчука», яка відразу ж сподобалася кременчужанам та пам'ятник "великому комбінатору" - Остапу Бендеру. 

Не забувають жителі міста і своїх видатних земляків: в місті велика кількість меморіальних дошок на честь визначних діячів та героїв України, які проживали в Кременчуці.

Усі ці пам'ятники та пам'ятні місця роблять Кременчук унікальним та цікавим для всіх, хто бажає познайомитися з його багатою історією та культурою.

Вивчайте, гордіться та бережіть свою історію!

Література:
1.    Булашев О.  Жертвам Голокосту присвячується. [відкрито пам'ятник жертвам Голокосту] // Кременчуцький телеграф. - 2014. - 14-21 серпня (№ 33). - С.  23
2.    Волинська Ю. Меморіал пам'яті Героїв Небесної сотні від Сергія Брильова. // Кременчуцький телеграф. - 2015. - 2-9 Квітень (№ 14). - С.   14
3.    Гайшинська А. Сім чудес Лівобережжя. // Кременчуцька панорама. - 2013. - 24-31 січня (№ 4). - С.   16
4.    З любов'ю до рiдного мiста...: Короткий путiвник по пам'ятках iсторii та культури Кременчука. - Кременчук: МЫшка-Наружка, 2007. - 31с
5.    З любов'ю до рідного міста...: короткий путівник по пам'ятках історії та культури Кременчука. - Кременчук: РА "МЫшка-Наружка", [2008]. - 31c
6.    Іванченко О.М. Герої Кременчуччини [ Текст ] : документальні нариси про Героїв Радянського Союзу Кременчука та Кременчуцького  району / Ольга Іванченко ; Олександр Осташко . ─ Кременчук : Кременчук, 2001 . ─ 81с .
7.    "Музей військової техніки під відкритим небом у парку Миру".Героїко-патріотичний проект [ Текст ] . ─ Кременчук : ПП Олексієнко В.В., 2008 . ─ 13с.
8.    Незвичайні особистості в історії Кременчука [ Текст ] / упоряд.А.П.Гайшинська, Н.Г.Дудник, М.І.Ісмаілова, А.О.Сидоркіна . ─ Кременчук: Вид-во ПП Щербатих О.В., 2012 . ─ 19 с.+1 окр.аркуш план Кременчука . ─ ( Кроками світових геніїв ) .
9.    Парк Миру, пам’яті і шани [ Текст ]: (до 30-річчя Парку Миру) / авт.-укл. Л.О.Карпова . ─ Кременчук : [б.в.], 2013 . ─ 27 с. : іл.


Коментарі: Залишити коментар
 
X