Слідкуйте за нами

18-03-2024

18 березня виповнилося 80 років талановитій поетесі і прозаїку Лілії Йосипівні Верлан-Решетняк.

Народилася Лілія Йосипівна у м. Олександрія Кіровоградської області. Після закінчення Київського політехнічного інституту працювала інженером-конструктором на Олександрійському  електромеханічному заводі, викладала в місцевому індустріальному технікумі. Після виходу на пенсію в 2005 році, разом з сім’єю, переїхала мешкати до Кременчука.

У захоплюючий світ поезії, за словами самої поетеси, вона прийшла незвично і цікаво. У 2006 році в місті проходив літературний конкурс «Золота осінь – 2006», Лілії Йосипівні запропонували прочитати зі сцени свій вірш «Золота осінь». Несподівано для себе вона зайняла третє місце серед поетів у номінації «Україномовна поезія». Це і був її перший крок в поезію. 

У січні 2007 року Лілію Йосипівну разом з сином Миколою, який, до речі, теж поет, запросили в поетичний клуб «Журавушка». На той час готувався до виходу   альманах «Журавлиний клич», в нього увійшли їхні з сином перші вірші. У 2007 році письменниця  стає  членом спілки літераторів «Славутич» та «Цвіт калини». Авторка бере активну участь у багатьох поетичних та прозових літературних конкурсах.

Її поезія насичена усіма миттєвостями. Своє поетичне слово Лілія Йосипівна присвячує рідним дніпровським просторам, славетному краю, де вона народилася і живе з вірою в мирне, щасливе майбутнє. Її твори друкувалися в міських газетах, літературних альманахах: «Журавлиний клич», «Кременчук літературний», «Калинові самоцвіти», Скіфія «Зима», та «Чорнеча гора», у збірках «Їх почують імена», Дорогами життя», «Бахмутський шлях», «Проникновенность». 

Рідко зустрічаєш людей, що мають хист як до поезії, так і до прози. Лілія Йосипівна наділена саме таким талантом.  За період з 2007 по 2014 роки вона стала авторкою дитячих книжок: «Дитячий калейдоскоп», «Катруся у зоопарку», «Світ, у якому ти живеш», збірка казок та оповідань «Червоний півень». Також у її доробку п’ять збірок віршів та оповідань, зокрема, й одна з останніх збірок «Побачити обрій зумій», в якій поетеса яскраво зображує красу рідної природи, любов до Батьківщини, кохання, а також проблеми сьогодення.

За словами самої Лілії Йосипівни: «Зупинитися, означає відстати, а я хочу йти в ногу з часом». 

Ми щиро вітаємо Лілію Йосипівну з ювілеєм, зичимо їй міцного здоров’я, довгих років життя, натхнення і невгасимої енергії, не зупинятися і надалі радувати шанувальників творчості новими збірками.


Література:

1.    Верлан-Решетняк Л.И.   Непослушный Яшка : сказки и рассказы для детей / Лилия Верлан-Решетняк. - Кременчуг : [Щербатых О.В.], 2018. - 93 с.
2.    Верлан-Решетняк Л.Й.   Побачити обрій зумій : поезія / Лілія Верлан-Решетняк. - Кременчук : Щербатих О.В., 2016. - 147 с.
3.    Верлан-Решетняк Л.Й.   Червоний півень : казки та оповідання / Лілія Верлан-Решетняк. - Кременчук : [ПП Щербатих О.В.], 2017. - 153 с.
4.    Решетняк Л.И.   Взгляд в прошлое : [поэзия] / Лилия Решетняк. - Кременчуг : Журавушка, 2010. - 47 с.
5.    Решетняк Л.Й.   Дитячий калейдоскоп : вірші для дітей / Лілія Решетняк. - Кременчук : [Щербатих О.В.], 2007. - 38 с.
6.    Решетняк Л.Й. Світ в якому ти живеш... : вірші для дітей. - Кременчук: Кременчуцька міська друкарня, 2011. - 132 с.
7.    Решетняк Л.И.   Твёрдо верь в чудеса : поэтические странички / Лилия Решетняк. - Кременчуг : Журавушка, 2012. - 127 с.
8.    Калинове гроно. Т.V : Антологія творів полтавських літераторів ХХ- початку XXI ст. для дітей. - Полтава : Полтавський літератор, 2019. - 270 с.
9.    Калинові самоцвіти : літературний альманах. Вип.1 : [поезія і проза]. - Кременчук : [Журавушка], 2015. - 199 с.
10.    Кременчук літературний-2015. Вип.9 : літературний альманах / Спілка літераторів "Славутич". - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2015. - 186 с.


Про її творчість:

1.    Чужа Ф.О.   Малювання словом : рецензії, відгуки, оповідання / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2020. - 394 с.

2.    Чужа Ф.О.   На вітрилах слова : рецензії, відгуки, оповідання / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2017. - 294 с.
3.    Чужа Ф.О.   Слово про Слово : рецензії, відгуки, статті / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2017. - 93 с.


Коментарі: Залишити коментар
 
X