Слідкуйте за нами

04-03-2024
      27 лютого мало би виповнитися  95 років з дня народження Валентина Кузьмича Нагнибіди − талановитого різьбяра, заслуженого майстра народної творчості України, з ім`ям якого пов`язане відродження художньої різьби на Полтавщині в другій половині XX ст.
      Народився Валентин Кузьмич Нагнибіда 1929 року в с. Солониця Козельщинського району Полтавської області. Зростав у великій бідній сім'ї.  Був мовчазним, задумливим та допитливим хлопчиком,  любив музику. Навчався у школі  с. Солониці. Багато читав, захоплювався малюванням, мріяв про освіту художника. Закінчивши у 1949 році кременчуцьке  художнє ремісниче училище, він перебував у пошуках творчого натхнення. Вивчаючи мотиви народної полтавської різьби, захопився творами Василя Гарбуза (1882−1972) – визнаного майстра старшого покоління, який працював в техніці традиційного площинного різьблення по дереву. З ним Валентин Нагнибіда особисто був знайомий та  називав його  своїм вчителем. Тому в декоруванні власних виробів надавав перевагу тригранно-виїмчастій різьбі, використовуючи деревину світлих відтінків – липи, тополі, верби, в’яза.
      В асортименті його творів переважають класичні народні форми – ковші, кухлі, баклаги, скриньки, сільниці, тарілки й блюда, посудини для меду, ополоники, ложки, традиційні меблі, жіночі прикраси, музичні інструменти, сувеніри тощо.
      З 1961 р.  митець  брав участь в обласних, республіканських та всесоюзних виставках.
      Персональні виставки – у Полтаві (1972, 1988), Кременчуці (1980).  «Головним іспитом» для себе вважав десятилітній період роботи з 1969 року коли працював керівником  цеху сувенірних виробів при державному підприємстві «Лісгоспзаг» (лісові господарчі заготівлі). У той час Нагнибіда став одним з організаторів різьбярського осередку в  місті Кременчуці.
     Валентин Кузьмич розробив для серійного виробництва десятки зразків орнаментованих іграшок, шкатулок, наборів посуду й інших виробів із чистої, не вкритої лаком деревини, що мали попит і за кордоном. Залишив багату мистецьку спадщину в різних музеях України, десяток учнів і послідовників. Окремі роботи зберігаються у НМУНДМ (Київ), Полтавському краєзнавчому музеї, Полтавському літературно-меморіальному музеї І.Котляревського, Кременчуцькому краєзнавчому музеї, Запорізькому ХМ, Канівському музеї народно-декоративного мистецтва.
     Помер Валентин Кузьмич – 30 травня 1985 року. Похований у селі Мала Кохнівка Кременчуцького р-ну.


Коментарі: Залишити коментар
 
X