Слідкуйте за нами

12-10-2023
       14 жовтня відзначає свій ювілей  Федір Олексійович Чужа, знаний в місті письменник, журналіст. Крім романів, повістей та краєзнавчих розвідок в його творчому доробку є  роботи, які розширюють жанрову палітру майстра. Це насамперед книга «Ангели світла» (у співавторстві та під його редагуванням), в якій розповідається про загиблих воїнів АТО-кременчужан, «Малювання словом» – книга рецензій та відгуків на твори та творчість літераторів краю та альбом «Кременчук мистецький». А нещодавно світ побачила його нова книга «Із племені небайдужих» - про волонтерів, які забувши про відпочинок, допомагають біженцям і бійцям ЗСУ, ризикуючи власним життям намагаються зберегти чуже.
       Народився Федір Олексійович 14 жовтня 1948 року в селі Іванівка, що на Білоцерківщині. Його дитинство промайнуло в багатодітній родині, зігрітої душевним теплом батьків, а юність, за словами самого Федора Олексійовича, «брунькувалася в краї пшеничних полів, де птах життя перевіював своїми крильми степові вітри. Від батьків та сестер навчився чути й розуміти пісню, а від старших братів – малювати, виконувати нехитрі роботи з декоративно-ужиткового мистецтва, любов до якого триває й досі».
       По закінченні школи  він вступив на навчання до Білоцерківського сільськогосподарського технікуму, який закінчив у 1967 році. Як і всі одногрупники, хлопець ще до випускного вечора вже  тримав на руках повістку до армії.
       Служба у війську не тільки додала життєвого досвіду, але й збагатила його внутрішній світ. Там долучився до художнього слова. А після знайомства з курсантами-практикантами Львівського вищого військово-політичного училища, за їхньою порадою, вступив и на факультет культури до вже згаданого навчального закладу.
       Вже будучи офіцером, Федір Олексійович вступив на факультет журналістики (тоді – школа військових кореспондентів) при редакції газети Білоруського військового округу. Відтоді його серце назавжди зріднилося зі Словом, а вимогливість та працелюбність знайшли своє втілення у статтях, репортажах, замальовках про армійське життя та побут сімей військовослужбовців.
       По закінченні у 1994 р. служби у війську Ф.Чужа працює кореспондентом газети Кременчуцької міської ради «Вісник Кременчука», потім її відповідальним секретарем, а з квітня 1997 р. – головним редактором. У квітні 2005 р. створює, а потім і очолює редакційний колектив нової газети «Кременчуцька Панорама».
       За час роботи у згаданих виданнях набув авторитету не тільки серед колег по перу, але й визнання у творчих спілках. У 1997 р. його обрано головою Кременчуцької міської організації  НСЖУ, певний час очолював Кременчуцьку спілку літераторів «Славутич». Він є членом Асоціації українських письменників соціально-художньої літератури, а також багаторазовим лауреатом літературних премій, дві з яких – міжнародні: імені Володимира Винниченка та «Місто поезій». Лауреат 19-го національного конкурсу «Українська мова - мова єднання». А в галузі журналістики Федору Чужі за високий професіоналізм було вручено «Золоту медаль української журналістики».
       Федір Олексійович давній і щирий друг бібліотеки. Ми вітаємо його з ювілеєм і бажаємо творчого неспокою, радості від кожного прожитого дня, гордості від здійсненого, втілення задуманого.

Пропонуємо познайомитися з творчістю Ф.О. Чужі у бібліотеках міста:

1.    Федір Чужа: Український письменник і журналіст[Електронний ресурс] //ЧТИВО: електронна бібліотека. – [веб-сайт]. – Режим доступу: https://chtyvo.org.ua/authors/Chuzha_Fedir/bio/. – Дата звернення: 6.10.2023 р.
2.    Чужа Ф.О.   Життєтрощі : роман / Федір Чужа. - Кременчук : Щербатих О.В., 2016. - 313 с.
3.    Чужа Ф. О.  Із племені небайдужих / Федір Чужа. - Кременчук : NOVABOOK, 2023. - 298 c.
4.    Чужа Ф.О.   Кременчук мистецький : художній альбом / Федір Чужа. - Кременчук : О.В. Щербатих, 2021. - 258 с.
5.    Чужа Ф.О.   Луна і відлуння. - Кременчук : ФОП Жуков, 2011. - 114 с. 
6.    Чужа Ф.О.   Малювання словом : рецензії, відгуки, оповідання / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2020. - 394 с.
7.    Чужа Ф.О.   На вітрилах слова : рецензії, відгуки, оповідання / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2017. - 294 с.
8.    Чужа Ф. О.  Незагойні рани : повість / Федір Чужа. - Кременчук : NOVABOOK, 2022. - 165 c.
9.    Чужа Ф.О.   Одщібнюки : публіцистично-документальний твір / Федір Чужа. - Кременчук : Щербатих О.В., 2014. - 72 с.
10.   Чужа Ф. О.  Перерване танго : повість / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О. В., 2022. - 261 с.
11.   Чужа Ф.О.   Слово про Слово : рецензії, відгуки, статті / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2017. - 93 с.
12.   Чужа Ф.О.   У лабіринтах життя : [проза] / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2019. - 333 с.
13.   Чужа Ф.О.   Янківці : художньо-документальна повість / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2014. - 384 с.


Коментарі: Залишити коментар
 
X