Слідкуйте за нами

28-08-2023
      28 серпня виповнюється 115 років від дня народження Валентина Гавриловича Литвиненка, видатного українського графіка, живописця, письменника. Заслуженого діяча мистецтв, народного художника УРСР.
       Народився Валентин Гаврилович Литвиненко 28 липня 1908 року в  Кременчуці в сім’ї ремісника. Дитинство художника пройшло на Полтавщині, в мальовничому селі Дейманівка, куди переїхала його родина. 
    У 1924 році Валентин Гаврилович потрапив до Криму, де його  помітив і взяв до себе в науку знаменитий художник Микола Семенович Самокиш. В художній студії Самокиша, яка знаходилася у Сімферополі, Валентин навчався у 1929-1930 рр. Самокиш учив майбутнього художника малювати з натури, цінувати в мистецтві простоту і бачити в ній джерело прекрасного. Після студії Валентин Гаврилович навчався на робітфаку при Харківському художньому інституті. У 1934 році переїздить до Києва, де навчається у київській студії відомого художника Івана Селезньова(1934-1935).
    Потім була служба в армії та робота в газеті «Комсомолець України». У передвоєнний час молодий художник працює у видавництвах «Мистецтво», «Дитвидав». 1941 року він отримав запрошення від редакції сатиричного журналу «Перець» і з того часу Литвиненко – постійний співробітник видання. Тоді яскраво проявився його самобутній талант сатирика і гумориста.
     В роки Другої світової війни працював в армійських газетах та видавництвах Києва, Харкова, Москви в напрямках політичної сатири. Саме сатира принесла Литвиненкові і перші успіхи, і перше визнання. Твори Литвиненка періоду війни життєві, патріотичні, пристрасні та правдиві («Україна вільна!» (1944), «Піднімаються в небо пілоти» (1945), «Переможцю Слава!» (1945).
     Наприкінці 1945 року В.Г.Литвиненко виконав роботи «Люблю і пишаюсь!» та «Лист». З них починається інший художник Литвиненко – лірик.
    Він вдається до пошуків художніх засобів відтворення лірики так само  самовіддано, як і до створення сатири. У художника зовсім небагато ліричних аркушів, та кожен із них – як віха в його власній художницькій долі та в історії української графіки. Такі як «Золота осінь», «Залишився», «Мисливська лірика», «Весняна тиша».
    Творчість Литвиненка багатогранна. Його цікавили різні мистецькі напрямки. Він  є автором не тільки політичних плакатів, листівок, сатиричних малюнків, краєвидів у реалістичному стилі, але й визнаним майстром книжкової ілюстрації. Численною є Шевченкіана Литвиненка.
    Закоханість у добрий, веселий світ казки наповнювала усе життя художника Валентина Гавриловича Литвиненка. Ілюструючи народні казки, байки Л.Глібова, казки І.Франка й Лесі Українки, мисливські усмішки улюбленого Остапа Вишні, й самому захотілося не тільки пензлем, а й художнім словом змалювати  птахів та звірят. І відомий художник взяв письменницьке перо й до кінця свого життя не випускав його з рук, створюючи власні казки та оповідання про синичок, білочок, шпачків, їжачків. Веселий вигадник і казкар, він часто був свідком цікавих випадків з життя тварин та пташок і розповів про них у своїх творах: "Про маленьких друзів", "Як гуртом корову рятували", "Повітряна тривога", "Золоте яєчко", "Казки та оповідання".
    Валентин Гаврилович Литвиненко залишив велику творчу спадщину. Графічні твори представлені в Національному художньому музеї, та численних  приватних колекціях. Роботи Валентина Гавриловича Литвиненка прикрашають і художню колекцію Кременчуцького краєзнавчого музею. 
    У 1978 році художник завітав до Кременчука зі своєю персональною виставкою, присвяченою 70-річчю від дня народження. Професійні роботи, відкриття виставки, спілкування з майстром було справжнім художнім святом для кременчужан. 
    Помер художник у 1979 році, та його творчість продовжує жити у світовій скарбниці мистецтва.

  Література, присвячена життю та творчості В.Г.Литвиненко
 
1.    Валентин Гаврилович Литвиненко. Графіка. Живопис. Скульптура. - Київ: Мистецтво, 1972. - 51 c.
2.    Графік, живописець і письменник В.Г. Литвиненко (1908-1979) // Календар знаменних і пам'ятних дат. - 2008. - № 3. - С. 92
3.    Полтавіка. Полтавська енциклопедія : [у 12 т.] Т.9 : Образотворче і декоративне мистецтво, кн.1 : А-Л. - Полтава : АСМІ, 2015. - 759 с.
4.    Ротач П.П. Полтавська Шевченкіана: Спроба обласної (крайової) Шевченківської енциклопедії: у 2-х кн. Кн. 2: Л-Я. – 530 с.
5.    Ханко В.   Литвиненко Валентин Гаврилович // Ханко В. Словник мистцiв Полтавщини. - Полтава: ВАТ "Видавництво "Полтава". - 2002. - С.112
6.    Цельтнер В.   Валентин Литвиненко. - М. : Советский художник, 1971. - 142 с.
7.    Юшко. В   Чарiвне перо графiка з Кременчука // Вiсник Кременчука. - 1998. -28 серпня. - С.10


Коментарі: Залишити коментар
 
X