Слідкуйте за нами

03-08-2023
      Час не дозволяє повністю реконструювати її біографію. Цінні листи втрачені, важливі записи - стерті, спогади грішать випадковими враженнями та хибними інтерпретаціями. До наших днів дійшли численні  фотографії, які розпалюють, але не втамовують уяву.
Бліде обличчя, яскраві губи, млосний погляд… Подібних знімків початку ХХ століття не порахувати, як і привабливих актрис, зображених на них.     Але тут особливий випадок.
      Чому саме вона? Питання, що не має відповіді або має їх занадто багато – що, власне, одне й те саме.
      Особлива художня обдарованість? Вона навіть не мала акторської освіти. Просто хотіла грати.
      Неповторна краса? Але красивих акторок тоді було чимало!
      Фотогенічність? Кіногенічність?
      Життя Віри Холодної (дівоче призвіще Левченко), наче коротке зітхання - лише двадцять шість років, - малоподійне, на відміну від її професійної діяльності. Народилася майбутня актриса 5 серпня 1893 р. у Полтаві, в родині вчителів. Вона росла дивною дитиною – тихою, вразливою, мрійливою. З шести років зачитувалась пригодницькими книжками, влаштовувала спектаклі для своїх ляльок. 
      Одного разу Віра потрапила на доленосний для неї спектакль «Франческа да Ріміні», де головну роль грала Віра Комісаржевська. Від потрясіння, яким для п’ятнадцятирічної дівчини став побачений спектакль, Віра стала більш замкненою, більш відстороненою від цього світу, плекаючи в собі нову, всепоглинаючу пристрасть до акторства.
      Віра Холод¬на пробула на екрані лише три роки і знялася більш ніж у 50-ти фільмах, з яких зберіглось тільки п'ять – «Діти століття», «Міражі», «Життя за жит¬тя», «Мовчи, журба, мовчи», «Останнє танго» (фрагмент) і дві хроніки. Цю актрису досі не просто пам'ятають - її шанують, про неї знімають фільми.
      Кожен фільм з Вірою Холодною був приречений на успіх. Режисери пропонували актрисі величезні гонорари, аби тільки вона погодилася зніматися. Успіх у глядачів був шалений. У Харкові, на¬приклад, вони зірвали двері в кінотеатрі «Ампір», розбили вікна, щоб тільки дістатися до залу, адміністрації довелося викликати кінних драгунів. Коли ж актриса виходила з кіностудії, її зустрічав тисячний натовп, і вона терп¬ляче роздавала автографи.
      Актриса наче гіпнотизувала людей – вони стояли у довгих чергах, дивилися багато разів фільми з її участю,  щоденно просто засипали її листами.
      Віру обожнювали. Зводили з розуму її великі очі «фатальної жінки»; її знімали у фас, у профіль, картки з її фото розліталися сотнями тисяч.
8 лютого Холодна виступала на концерті на користь фонду професійного союзу театральних художників Одеси. У театрі – лютий холод. Глядачі в шубах, а артисти – в легкому одязі. Після того фатального концерту вона й захворіла на дуже небезпечний у той час різновид грипу – іспанку. У ліжку актриса провела вісім днів. Уся Одеса стояла під вікнами будинку Папудова і сподівалася, що її вилікують. Але тоді таку хворобу лікувати ще не вміли. 
      Чутки та плітки, які почалися ще на її похороні, продовжувалися багато років. Найвідоміша «народна» версія смерті акторки – її отруїли, бо вона працювала чи то на французьку розвідку, чи то на чекістів. Подейкували навіть, що того дня поховали зовсім не Віру Холодну, а іншу жінку, а сама кінодіва втекла за кордон. Була також чутка, що актрису викрали через величезну кількість коштовних прикрас. І до сьогоднішнього дня жодна версія так і не знайшла підтвердження. 
     Поховали Віру Холодну 19 лютого на Першому Християнському цвинтарі Одеси. 1937 року його пере¬творили на парк, тому її могили не існує. Але залишилася пам’ять про неї. Пісні О. Вертинського — «Маленький креольчик», «Ліловий негр». Зніма¬лися фільми про її життя («Тернистий шлях слави», «Раба любові»), плівка із записом її похорону. Чутки про її смерть. Легенда про неї саму. Більше таких не було…

      Література, присвячена життю та творчості Віри Холодної:

1.    Видатні українці. Культура. Мистецтво. Освіта[Текст] : [довідник] / [уклад. М.І.Преварська]. - Київ : Велес, 2016. - 364 с.
2.    Ертель, Д. Віра Холодна: "Не любити її було неможливо" // Личности. - 2019. - № 9. - С. 55
3.    Королева екрану: [В.В. Холодна ( Віра Левченко, нар. у Полтаві)- акторка німого кіно] [Текст] // Календар знаменних і пам'ятних дат. - 2013. - № 3. - С. 62
4.    Попельницька О. Віра Холодна (Левченко Віра Василівна): Коротка біографія та творчість кіноактриси українського походження (народилась у Полтаві) [Текст] // Попельницька О.О. Сто великих діячів культури України / О.О.Попельницька; М.В.Оксенич. - Київ : Арій, 2010. - С.438
5.    Попельницька, О.О. Сто великих діячів культури України[Текст]. - Київ : Арій, 2010. - 464 с. 
6.    Тур-Коновалов, К. Режисер[Текст] : роман / Костянтин Тур-Коновалов, Денис Замрій. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. - 329 с.
7.    Холодна Віра Василівна: Коротка біографія та творчість кіноактриси (народилась у Полтаві) [Текст] // Альманах Пошани й визнання Полтавщини: 100 видатних особистостей Полтавщини минулих століть. - Полтава, 2012. - С.188 
8.    Це зробила вона [Текст]. - Київ : Видавництво, 2021. - 103 с.
9.    Шевченко-Василенко, В.Є. Полтавська губернія : [у 3 т.] Т.1, кн.2 : Коротка історія у контексті історії Руси-України : видатні особистості [Текст]. - Харків : Майдан, 2014. - 524 с.
10.    Шекет, Ю. Віра Холодна: коли живеш на екрані (уродженка Полтави, кіноактриса) // Жінка. - 2018. - № 9. - С. 14


Коментарі: Залишити коментар
 
X