Слідкуйте за нами

22-09-2022
     22 вересня 1947 року в мальовничому містечку Решетилівка, що поблизу Полтави, народився  Валерій Григорович Голуб – кременчуцький літератор, член літературних об’єднань «Славутич» та «Цвіт калини», лауреат кременчуцьких літературних конкурсів «Золота осінь» та «Легенди про козака Івана Кременчука». 
     Здібності до віршування виявилися ще в шкільні роки. Але  захоплення поезією довгий час не вважав  серйозним заняттям. Писав гумористичні опуси для друзів, знайомих. 
     Серйозні його публікації побачили світ лише на початку 90-х років. В цей час твори Валерія Григоровича неодноразово публікуються у місцевих періодичних виданнях і в «Літературній Україні». Автор друкувався також у альманахах «Кременчук літературний», «Калинове гроно». Його вірші увійшли до таких поетичних збірок як «Проникновенность», «Дванадцять Відтінків Осені», «Україна починається з тебе», «Антологія сучасної української літератури. Армія. Мова. Віра». 
     Навесні 2003 року побачив світ його перший поетичний збірник «Час, коли падають зорі». З 2003 по 2008 рік вийшли друком ще дві збірки: «Місто гуділо…»(2003, 2004), «Доторки долі»(2008). До яких увійшли не тільки поезії, а й пародії, афоризми, публіцистика, гумор.  
     Народжені у ритмах відповідного часу, поезії В. Голуба досить різноманітні. Тут і традиційне для поетів замилування барвами природи, і інтимна лірика, і філософські роздуми, і вірші з громадянським звучанням,  і біль за рідну природу, а також гумор, сатира, і навіть незвична для поезії тема НЛО. 
В місцевій періодиці нерідко з’являються і публіцистичні статті В. Голуба. На сторінках газети «Вісник Кременчука»(23 серпня 2001 р.) була опублікована стаття «Кременчук: українська культура і мова за десять років незалежності», в якій автор зробив аналіз  стану мовних справ у періодиці, художній літературі та в радіопросторі.
    Така різноманітність літературних жанрів, у яких автор працює, дає можливість найвибагливішому читачу вибрати те, що йому до вподоби.
    Крім літературної творчості Валерій Григорович своє життя присвячує педагогічній діяльності. У 70-х – 80-х роках він працював у Решетилівському Будинку піонерів. Вів технічні гуртки: радіоконструкторів, радіооператорів, радіопеленгації, фотолюбителів, «полювання на лисиць». 
    Зараз Валерій Григорович живе в Кременчуці. І до тепер працює за фахом  у Кременчуцькому міському центрі позашкільної освіти. Керує гуртком радіоелектронного конструювання. Керівник гуртка навчає дітей не лише елементарним умінням та навичкам, а також життєвої стійкості. Вихованці Валерія Григоровича були неодноразовими переможцями обласних змагань, нагороджувалися грамотами та грошовими преміями.
    Вітаємо Валерія Григоровича з ювілеєм. Щиро зичимо  творчої наснаги, міцного здоров’я, родинного затишку і мирного неба! Нехай Ваша письменницька праця завжди буде цікавою, сучасною, актуальною і правдивою. Творчого натхнення, успіху і любові читачів!

Голуб В.Г.   
     Город гудел…[Текст] : стихи, поэмы + 200 афоризмов / Валерий Голуб. - Кременчуг: Християнська Зоря, 2004. - 55 с.
В книзі читач довідається про неймовірні пригоди мандрівника в часі Івана Кременчука, його обов’язково зацікавлять фантастичні ситуації, в які потрапляла сучасна дівчина-десятикласниця у середньовічному королівстві. А також не пройдуть поза увагою читача ліричні вірші та афоризми.

Голуб В.Г.   
     Доторки долі[Текст] : поезії, гумор, пародії, афоризми / Валерій Голуб. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2008. - 84 с.
У цій поетичній збірці навіть найвибагливіший читач знайде близьку йому тему. Шість тематичних рубрик об’єднують патріотичні і філософські поезії,  лірика і гумор, дружні шаржі та літературні пародії. В рубриці «Крамольні парафрази» на суд читача пропонується ціла низка різнотематичних афоризмів.

Голуб В.Г.   
     Час, коли падають зорі [Текст] : поезiя, публiцистика / Валерій Голуб. - Кременчук: Християнська Зоря, 2003. - 61с
На суд читача пропонується збірка поезій та публіцистичних статей. У творах автор торкається найрізноманітніших аспектів нашого буття, вони легко сприймаються і запам’ятовуються.

1.Голуб В.Г.   Мiсто гуділо…[Текст] : Збiрник вiршiв,поем та афоризмiв. - Кременчук:Християнська Зоря, 2003. - 56с
2.Голуб В.   "Ми діти тих, хто мовчав. [Текст] [Поет, лауреат третього Всеукраїнського конкурсу радіоп'єс "Відродимо забутий жанр"]// Вісник Кременчука. - 2010. - 8 Квітень (№ 14). - С. 20
3.Голуб В.   Вулиці наших міст у контексті історичної правди [Текст] // Кременчуцький телеграф. - 2015. - 30 липня-6 серпня (№ 31). - С.   10
4.Голуб В.   Кременчук: українська культура i мова за десять рокiв незалежностi[Текст]// Час, коли падають зорi: поезiя, публiцистика. - Кременчук: "Християнська зоря", 2003. - С.49
5.Антологія сучасної української літератури. Армія. Мова. Віра [Текст]. - Київ-Харків : Майдан, 2019. - 301 с.
6.Дванадцять Відтінків Осені[Текст] : збірка поезій. - Кременчук : NOVABOOK, 2021. - 63 c.
7.Калинове гроно : антологія літераторів Полтавщини часу незалежності України : Т.3[Текст]  :До 20-ліття Полтавської спілки літераторів / за ред.М.В.Костенка [та ін.]. - Полтава : Полтавський літератор, 2010. - 516 с.
8.Калинове гроно. Т.IV : Антологія сатири й гумору полтавських літераторів XX - початку XXI ст.. [Текст] - Полтава : Полтавський літератор, 2016. - 325 с.
9.Кременчук літературний-2015. Вип.9  [Текст] : літературний альманах / Спілка літераторів "Славутич". - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2015. - 186 с.
10.Легенди про козака Iвана Кременчука [Текст] : Оповiдання та вiршi. - Кременчук : АГIТ, 2001. - 87с
11.Сміхотерапія 2020[Текст] : [збірка гумору та сатири] / [упоряд. Т.Цибульська]. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2020. - 206 с.
12.Україна починається з тебе [Текст]: поезія / [упоряд. Т.Цибульська]. - Кременчук : [ПП Щербатих О.В.], 2020. - 62 с.

Про нього:
1.Артеменко Л.   Кліматичні війни і смертельне кохання! [Текст] [В. Голуб переміг на ІІІ Всеукраїнському конкурсі п'єс] // Телеграф. - 2010. - 25 лютого (№ 8). - С.6
2.Чужа Ф.О.   На вітрилах слова [Текст] : рецензії, відгуки, оповідання / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2017. - 294 с.
3.Чужа Ф.О.   Малювання словом [Текст]: рецензії, відгуки, оповідання / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2020. - 394 с.




Коментарі: Залишити коментар
 
X