Слідкуйте за нами

08-02-2021
Згідно з резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від  11 лютого 2015 р. «для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат» щорічно у цей день   відзначається Міжнародний день жінок та дівчат у науці.  Жіночі сторінки історії, які  пов’язані з наукою, науковими дослідженнями, винаходами та досягненнями жінок,  ще й досі залишаються маловідомими, а ставлення до жінок, які обрали науку сферою реалізації  дуже часто – упередженим.  
        Кременчук пишається уродженкою міста, жінкою-науковцем Катериною Флейшиць, яка стала першою жінкою-адвокатом в царській Росії.      Флейшиць Катерина Абрамівна  народилась 28 січня 1888 року в місті Кременчук Полтавської губернії в родині юриста.  У 1904 році закінчила гімназію з золотою медаллю та  вирішила продовжити навчання у Франції, в Паризькому університеті на юридичному факультеті. Закінчила його в 1907 р. У 1909 р. склала екстерном іспити за курс юридичного факультету Петербурзького університету і почала працювати  помічником присяжного повіреного округу Петербурзької судової палати. Того ж  року  стала першою жінкою-адвокатом в Російській імперії.  
       Перша спроба Флейшиць виступити в суді викликала лютий протест прокурора. Тільки-но почався процес, прокурор прирівняв випадок видачі ліцензії жінці на звання присяжного повіреного до випадку видачі ліцензії божевільному, неповнолітньому чи іноземному підданому. Зрештою, наперекір дозволу суду, що визнав можливим участь у процесі жінки-адвоката, прокурор відмовився від виступу і покинув залу суду. З цього приводу міністр освіти І. Г. Щегловітов звернувся із запитом до Сенату, який пояснив, що під «особами, що закінчили юридичний факультет одного з університетів мають право бути адвокатами виключно особи чоловічої статі». Проте, дане рішення було досить непростим для Сенату, бо у судових статутах нічого не було про заборону жінкам займатися юридичною практикою. Однак, в одному зі статутів було знайдено абзац, де зазначено, що «присяжний повірений, виступаючи перед судом, на лацкані свого фрака повинен мати значок університету в якому він отримав диплом». А оскільки жінки ніяким чином не могли носити фрак, то відповідно і присяжними повіреними бути також не могли. Тому Катерина Абрамівна була виключена з адвокатури. Після цього вона починає займатися викладацькою та літературною діяльністю. А також  готується до наукової діяльності під керівництвом відомих російських юристів І. А. Покровського  та М. Я. Пергамента.      
        Катерині Абрамівні ще багато разів  доводилось стикатися з неправомірним ставленням до жінок. Вже після заміжжя, молода жінка разом з подругою зібралася на деякий час на південь на відпочинок. Проте, їй не вдалося здійснити свої наміри, бо у жінки  не було документів, які б засвідчували дозвіл її чоловіка на тимчасову зміну місця проживання його дружиною.  Відпочинок закінчився поверненням до Петербурга під наглядом поліції. 
         Незважаючи на перепони Катерина Абрамівна досягла неабяких успіхів у професії. З 1917 року вона займаєтьбся викладацькою та науковою діяльністю. Їй належать майже 120 наукових праць, серед яких 18 монографій та 4 підручника.
         В роки битв за жіночу адвокатуру і під час «боротьби з космополітизмом»  влада двічі завдавала удару по долі першої в Російській імперії жінки-юриста, професора юриспруденції, автора понад 100 законопроєктів. Обидві ці кампанії були  замішані на антисемітизмі, і остання закінчилась вигнанням Флейшиць з дорогого їй Інституту зовнішньої торгівлі, де вона викладала. Померла  Катерина Абрамівна 30 червня 1968 року, у віці 80 років. 

       Література:
 1.    Видатні науковці з Кременчука [Марія Бобирєва, Борис Герасимович, Олександр Котляревський, Петро Супруненко, Катерина Флейшиць, Микола Шарлемань] // Кременчуцькі новини. - 2020. - 9-16 листопада (№ 41). - С. 9.
2.     Дерев'янко О. Славетні жінки Кременчука. [ Л.Литвиненко, К.Флейшиц, Н.Суслова] // Програма Плюс (Дарунок редакції). - 2010. - 1-7 березня (№ 10). - С.8.
3.   Литвин А. Перша жінка-адвокат народилася в Кременчуці [Катерина Флейшиць]  // Кременчуцькі новини. - 2020. - 2-9 березня (№ 5). - С. 11.
4.   Незвичайні особистості в історії Кременчука. - Кременчук: Вид-во ПП Щербатих  О.В., 2012. - 19 с.+1 окр. аркуш план Кременчука.
5.   Ткаченко К. Перша жінка-адвокат родом із Кременчука. [ Адвокат, доктор юридичних  наук в Росії і СРСР була - Катерина Флейшиц] // Вісник Кременчука. - 2009. – 26 січня-1 лютого (№ 5). - С.17.
6.   Флейшиць Катерина Абрамівна // Юридична енциклопедія в 6-ти т. Т. 6: Т – Я. – Київ:  «Українська енциклопедія», 2004. – С. 286.  
 
          Електронні ресурси:
 1.    Флейшиць Катерина Абрамівна // Вікіпедія [Електронний ресурс]. – Режим доступу:uk.wikipedia.org ›  wiki. – Загл. з екрану.
 2.    Флейшиць Катерина Абрамівна [Електронний ресурс] . – Режим доступу: Loyer.com.ua/ - Загл. з екрану.     Кременчук пишається уродженкою міста, жінкою-науковцем Катериною Флейшиць, яка стала першою жінкою-адвокатом в царській Росії.
Коментарі: Залишити коментар
 
X