Слідкуйте за нами

03-12-2021
      У всьому світі 5 грудня відзначають Міжнародний День волонтера. Це свято кожного, хто хоч раз за   покликом серця допомагав людям, не чекаючи подяк, нагород і визнання. Воно було засновано ще у   1985 році за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН.
      Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття.  Після Першої   світової війни, у 1920 році у Франції, під Страсбургом, був здійснений перший волонтерський проект за   участю німецької та французької молоді, у рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною   ферми в районі місць найбільш запеклих боїв між німецькими й французькими військами. Потім цю   естафету підхопила Індія й рух поширився світом. У 1987 році в світі налічувалося 80 мільйонів     волонтерів, на початок ХХІ ст. – понад 100 мільйонів.
       З 1970 року Міжнародна асоціація добровольчих зусиль кожні два роки проводить Всесвітню   конференцію волонтерів. На такій конференції, що проходила 1990 року в Парижі, було прийнято першу   Загальну декларацію волонтерів. Декларація підтримує право на волонтерську діяльність для всіх   чоловіків, жінок та дітей, незалежно від їхньої раси, віросповідання, фізичних особливостей, соціального та матеріального становища.
       З появою Інтернету виникло віртуальне волонтерство, або онлайн-волонтерство. До його проявів належить, зокрема, наповнення найбільшого й найпопулярнішого інтернет-довідника — Вікіпедії.
       Сьогодні волонтерський рух має глобальний характер.  Уряди більш ніж 80-ти країн, у число яких входять і найбільш розвинені країни світу, визнали і сприяють розвиткові у своїх країнах національного волонтерського руху, розглядаючи його як діючий інструмент розвитку суспільства.
       У незалежній Україні розвиток волонтерського руху датується початком 90-х років XX ст., коли було створено службу під назвою „Телефон Довіри”, де працювали волонтери .
      У 2001 році була заснована Програма добровольців ООН, в рамках якої щороку тисячі людей з різних країн світу допомагають Організації добиватися миру і процвітання на планеті. Їх діяльність фінансується місцевими урядами, ООН та шляхом добровільних пожертвувань. Добровольці не отримують зарплати, але їм надається невелика сума на харчування, житло, а також медична страховка. Середній вік добровольців ООН - 39 років. Вони мають значний досвід роботи в даній сфері від 5 до 10 років.

     Волонтерство в Україні  http://platforma.volunteer.country/posts/z-choho-pochaty-iakshcho-khochu-staty-volonterom

     Волонтерство  ООН за кордоном і в Україні http://unv.org.ua/


 

Коментарі: Залишити коментар
 
X