Слідкуйте за нами

17-10-2024
     Серед багатьох мучеників за долю України, що повернулися нині до нас, одне з найпочесніших місць займає Сергій Єфремов — видатний учений, літературознавець, державний діяч.
     «Це один з небагатьох людей, які у ті часи не шукали для себе кар’єри, слави, винагороди, і завжди, навіть  супереч власним інтересам висловлювали власну думку. Іноді Єфремов псував відносини з людьми, відстоюючи свої погляди. Тому його називали совістю української нації», — Світлана Іваницька.
       Відділ краєзнавчої інформації та бібліографії КЗК КМПБ продовжує знайомити Вас із книгами, які бібліотека отримала від Українського інституту книги за Програмою поповнення бібліотечних фондів.
     До вашої уваги книга, яка вийшла у серії «Політичні портрети». 
Іваницька С.Г.   Сергій Єфремов : "Це життя було одним суцільним подвигом неустанної праці". - Київ : Парламентське видавництво, 2020. - 565 с.
     У книзі розповідається про життя, громадсько-політичну та наукову діяльність видатного українського вченого, публіциста, одного із творців української журналістики, академіка Всеукраїнської академії наук Сергія Олександровича Єфремова (1876–1939).
     Представник «Розстріляного відродження», яскрава, унікальна, неординарна і творча постать, багатогранна особистість, життя якої скінчилося трагічно, як і доля багатьох представників української інтелектуальної, наукової та культурної еліти, Сергій Єфремов більш відомий як історик літератури, критик, творець першої фундаментальної «Історії українського письменства» (1911 р.), автор унікальних щоденників та мемуарів. Водночас він мало знаний як політик – активний учасник Української революції 1917–1921 років, заступник голови Центральної Ради, лідер Української партії соціалістів-федералістів. 
    Книжка є першим науковим і водночас популярно написаним дослідженням життя й творчості цієї знакової постаті.  У ній висвітлюються формування його світогляду,  різнопланова діяльність, ставлення до політики російської імперської влади та більшовизму, з'ясовуються непрості стосунки з сучасниками. Показані суперечливі оцінки доробку Сергія Єфремова в науковій і публіцистичній літературі. Особливу увагу приділено справі "Спілки визволення України" (1929–1930 рр.), зокрема сумнозвісному харківському процесу, 90-річчя якого припало на перше півріччя поточного року. 
    Книжка базується на широкому колі джерел (публіцистика, мемуари, щоденники, епістолярій, документи тощо), проілюстрована матеріалами, що зберігаються в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Центральному державному історичному архіві України в Києві, Центральному державному кінофотофоноархіві України ім. Г. С. Пшеничного, Національній бібліотеці України ім. В. І. Вернадського.
    Книга розрахована на широке коло читачів, усіх, хто цікавиться історією України та долями її славетних постатей.


Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram

Коментарі: Залишити коментар
 
X