Слідкуйте за нами

09-09-2024
     Два великих генії українського народу пророче передбачили вічну славу і безсмертя першого класика нової української літератури Івана Петровича Котляревського.
     В добу кріпосництва геніальний Шевченко, оцінюючи величезне значення творчої діяльності автора «Енеїди» і «Наталки Полтавки», возвістив своїм поетичним словом: 
Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди.
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть.
     А через декілька десятиліть титан думки І. Франко порівнював виступ Котляревського з пробудженням орла, що піднявшись зі скелі, одвалив снігову брилу, яка перетворилася в могутню лавину.
     У тому порівнянні був закладений глибокий зміст: віра в творчі сили народу, впевненість, що в творчості І. Котляревського 

Завдаток сил багатий .
І вогник, ним засвічений не згас,
А розігрівсь, щоб всіх нас огрівати.
     9 вересня у філії №4 імені І.Приходька КЗК КМПБ пройшов вечір-елегія «Будеш, батьку, панувати…» присвячений 255 річниці від дня народження основоположника українського народного слова Івана Петровича Котляревського.
    9 вересня 1769 року в Полтаві, в родині канцеляриста народився майбутній зачинатель нової української літератури Іван Петрович Котляревський, геніальний письменник, поет, драматург. Його творчість ознаменувала собою початок нової ери української літератури.
   Учні 8 класу гімназії №9 ознайомились з життям та творчістю письменника, переглянули відео та уривок з п’єси «Наталка Полтавка».
   На честь ювілею письменника в філії організована книжкова виставка-персоналія «Творець нової української літератури». Під час її перегляду  охочі можуть ознайомитись не лише з творами класика української літератури, а й працями літературознавців, які свого часу замислювались над роллю Івана Петровича Котляревського в історії української літератури і культури.
     Біографічні видання із виставки інформують читачів про основні особисті та творчі етапи життя письменника. 
Іван Котляревський подарував українській літературі небагато творів. «Енеїда», «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» –  відомі не лише в Україні, але й далеко за її межами. 
     Користувачі мають змогу ознайомитись з творами великого письменника, завітавши до бібліотеки.


Більше фото  тут.

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram 





Коментарі: Залишити коментар
 
X