Слідкуйте за нами

05-09-2024
     9 вересня  відзначається  255-ти річний ювілей з нагоди дня народження видатного діяча української культури, першого класика нової української літератури Івана Петровича Котляревського.
     Котляревський, який мав дворянське походження, гарну освіту і літературний хист, міг піти легшим і надійнішим на той час шляхом – почати писати російською. Тож, як бачимо, окрім літературного обдарування, Котляревський був наділений почуттям неабиякої  національної свідомості, він розумів, що його талант міг розкритися у стихії рідного слова.
     У новому українському письменстві  Котляревський став першим митцем, який звернувся до життя народу й народного слова як головних джерел літературної творчості.
     Найвідоміші його драматургічні роботи – «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник».
     Створюючи свої літературні шедеври, Іван Котляревський ішов від реального, народного життя, разом з тим він широко використовував творчий досвід кращих письменників, зокрема драматургів.
     Письменник-гуманіст, письменник-просвітитель він відкрив нову добу в історії української літератури. І. П. Котляревський першим серед, українських письменників наголосив невичерпні можливості художньої творчості, вказав на її провідне завдання – правдиво зображати народне життя, вірно служити народові.
     До ювілею славетного земляка у
 філії № 5 КЗК КМПБ організований перегляд літератури «Котляревський – велике серце України», де представлені видання творів письменника та матеріали про його творчий та життєвий шлях.  Перегляд привертає увагу користувачів ще й гарним портретом письменника, який окрім великого літературного таланту, мав ще й привабливу, благородну зовнішність.
     Тож бібліотекарі запрошують ознайомитися з переглядом усіх, хто щиро любить творчість Івана Котляревського і в черговий раз торкнутися життєдайного джерела його літературного слова.
    




Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram 

Коментарі: Залишити коментар
 
X