Слідкуйте за нами

25-07-2024
    Русь "після Русі"- це дивне словосполучення містить цілу купу прихованих сюжетів — не лише історичних, а й ідеологічних. Частина з них раптом набула актуальності у 2014 році, коли чимало з українців знову замислилися про витоки своєї держави й народу, про стосунки з давніми сусідами.
    Коли ж закінчилася Русь і почалася Україна? Коли закінчилася Київська Русь? Чи існувала Галицько-Волинська держава? Чи була литовсько-руська доба періодом бездержавності українців? Чи була Річ Посполита «польським завоюванням»? 
    Якщо ви шукаєте відповіді на ці питання - до вашої уваги чергове видання серії «Історія без цензури» громадського просвітницького проєкту «LIKБЕЗ. Історичний фронт». 
    Русь "після Русі". Між короною і булавою: Українські землі від королівства Русі до Війська Запорізького / [авт. кол.: В. М. Горобець, М. М. Волощук, А. Г. Плахонін, Б. В. Черкас, К. Ю. Галушко. ‒ Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 348 с.  (Історія без цензури)
    Автори книги, відомі українські історики, уникають термінологічних дискусій і лише показують, як відбувалася боротьба за Україну у другій половині ХІV та першій половині ХVІ ст., оскільки це мало відоме широкому загалу.
    У першому розділі Андрій Плахонін аналізує Русь як державу в другій половині XI — першій половині XIII століття, характеризуючи цей період алегоричним словосполученням «від зеніту до заходу». 
    У другій частині Мирослав Волощук відповідає на низку запитань про децентралізацію Русі.
    Третю частину присвячено поширенню влади Великого князівства Литовського на українській землі. Борис Черкас показує, як завдяки політиці «оксамитового» просування на територію Русі утворилася потужна держава Центрально-Східної Європи. 
    Політичні процеси у великому князівстві Литовському наприкінці XІV – у першій половині XV століть  висвітлює Кирил Галушка. 
    Далі Борис Черкас розповідає про боротьбу Литовсько-руської держави та Криму за українські землі в  першій третині XVI століття. Постійне напруження та протистояння на кримському кордоні, за словами автора, виробило систему оборони, де засадничу роль відігравало населення України, з якого виросла нова сила та соціальний стан — українське козацтво. 
    Останню частину присвячено історії України у складі Речі Посполитої. Її автор Віктор Гороб.
    Оскільки автори не виконують ідеологічне замовлення, їхні оцінки часом не збігаються і це дозволяє самому читачу зробити висновки та виступити суддею в цих суперечках.
    Якщо вас зацікавила книга - звертайтесь до відділу обслуговування дорослих КЗК КМПБ.


Коментарі: Залишити коментар
 
X