Слідкуйте за нами

18-07-2024
     Війна в Україні почалася не 3 роки тому, вона триває значно довше.
     Наприкінці зими 1917 року в Російській імперії розпочалися протести.  Люди вийшли на вулиці. Владу царів було повалено. Імперія почала розпадатись. Окремі народи стали боротись за незалежність.
     Українці також повстали. У Києві було проголошено Українську Народну Республіку. Наші прадіди почали творити власну державу. 
Здавалось би, перед Україною постає чудове майбутнє. Багато хто у той час думав, що в нових умовах уже не буде війни. Усілякі несправедливості залишаться у минулому. 
      На жаль, українцям довелось зіткнутись із новим ворогом – більшовиками, які діяли з підступом та жорстокістю.
З початком революції у багатьох місцевостях України мешканці сіл і міст стали об’єднуватись у загони. Осередком спротиву більшовицькій окупації була місцина, овіяна легендами  - Холодний Яр на Черкащині. Триста років тому в холодноярських лісах гуртувалися повстанці, яких називали гайдамаками. Збираючись на боротьбу з гнобителями, там вони освячували свої ножі. А сто років тому ті ліси стали осередком спротиву більшовицькій окупації. Ця боротьба знову прославила Холодний яр.
      Повстанці багато в чому наслідували козацькі традиції. Та й себе часто називали козаками чи гайдамаками. Ще на Запорозькій Січі кожен, хто записувався в козаки, отримував прізвисько.  Тому й оту традицію прізвиськ продовжили. Псевда часто мають і сучасні наші воїни-захисники. 
      Герої минулого є прикладом того, що свої права і свободу захищати потрібно за будь-яких обставин. Про знаменитих отаманів Холодного Яру та інших очільників повстанського руху початку ХХ століття розповість книга: Тиліщак В.  Отамани : [для мол. та серед. шк. в.] / Володимир Тиліщак. - [Київ] : Наш Формат, [2023]. - 70, [1] с.
       Що відбувалося в Україні сто років тому? Хто такі отамани «Орел», «Зелений» чи Кость Блакитний? 17-річна дівчина на чолі тисячі вояків — реальність чи легенда? Чому виникла «Холодноярська республіка» і яку помилку зробив «батько» Махно? Усе це, а також багато іншого ви дізнаєтеся, прочитавши цю книжку. Її герої - отамани, під керівництвом яких повстанці воювали з російськими загарбниками. Автору вдалося цікаво та в доступній дітям формі розповісти про учасників перших визвольних змагань і тодішні складні часи становлення української держави.

       Книга знаходиться  у філії №2 КЗК КМПБ
Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram


Коментарі: Залишити коментар
 
X