Слідкуйте за нами

04-07-2024
      У зверненні до конференції українських послів у грудні 2022 року міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок сказала: «Україна перевинайшла дипломатію». Сучасна українська дипломатія зухвала, дуже публічна та диджитальна. Селфі-відео президента Зеленського, його звернення до парламентів, акції українських громад, креативна культурна дипломатія. Дійсно, за останні кілька років Україна здійснила стратегічний прорив у дипломатії сучасності.    
     А між тим, історія української дипломатії налічує кілька століть. Її формування та еволюція  відбувалися за надзвичайно складних внутрішніх суспільно-політичних і міжнародних обставин.
     У новій книзі знаних українських істориків О. І. Гуржій та О. П. Реєнт. У лабіринтах української дипломатії. Від князівської доби до початку XX століття. – Київ: Арій, 2023. 352 с. охарактеризовано історію українських дипломатичних відносин із різними державами впродовж тривалого періоду, починаючи від часів Київської Русі й аж до початку ХХ століття.
Книга охоплює широкий хронологічний період. Ви дізнаєтеся як київські князі в Х–ХІ ст. домовлялися з іноземними володарями, про перші посольства українських козаків, про дипломатичні місії наших гетьманів, як вирішувалося українське питання під час наполеонівських воєн, про дипломатичні стосунки в період Української Центральної Ради, УНР та Гетьманату Павла Скоропадського.  
     Однією з ключових особливостей книги є детальний аналіз низки чинників внутрішнього й зовнішнього спрямування, що впливали на українську дипломатію. Автори майстерно розглядають політичні, економічні, соціальні та культурні фактори, що визначали специфіку українських міжнародних відносин. Це дозволяє читачеві отримати цілісне уявлення про те, як різноманітні обставини впливали на формування дипломатичних стратегій України. Проаналізовано успіхи й невдачі вітчизняної зовнішньої політики. Осмислено внесок багатьох державних діячів у становлення української дипломатії.
          Книга знаходиться у філії №5 КЗК КМПБ (вул. Республіканська, 5)


Коментарі: Залишити коментар
 
X