Слідкуйте за нами

01-07-2024
     27 червня в абонементі філії №2 КЗК КМПБ відбулася чергова зустріч із циклу «Цікаві історії із запасників музею».
     На початку заходу всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв ракетного удару рф по ТЦ «Амстор», що стався два роки тому.
     Директорка Кременчуцького краєзнавчого музею Алла Гайшинська, розповіла які назви мала нинішня вулиця Соборна. Розглянули карту і дізналися, що розпочинався Кременчук з однієї довжелезної вулиці, але йшли роки, місто розбудовувалося, адже вдале розташування Кременчука вабило  людей селитися саме на цій землі.
     Під час віртуальної екскурсії у просторі й часі «Прогулянка головною вулицею Кременчука» присутні помилувалися Успенським собором, який був побудований в 1804-1816 рр. за кресленнями італійського архітектора Д.Кваренгі. Собор, на превеликий жаль був  зруйнований  під час Другої світової війни. Взагалі після цієї війни Кременчук було  майже повністю  зруйновано, вцілілих будівель лишилося зовсім мало.
     Розглянули світлини будинку Володарських (в якому зараз розміщується  Кременчуцький краєзнавчий музей), відмітили, як з роками мінявся, перебудовувався зовнішній вигляд будівлі 
     Віртуально мандруючи головною вулицею міста, гості зазирнули й до будинку де 1893 році знаходилася Кременчуцька громадська міська публічна бібліотека. Це один з небагатьох будинків, який зберігся до нашого часу (зараз там знаходиться кав’ярня «Кофан»).
     Пройшлися торговими рядами Файдиша (кінець ХІХ століття), розглянули архітектурний ансамбль Кременчуцької міської управи (початок ХХ століття), дізналися, що ж продавалося в кондитерській Силаєва, та почули розповідь про те, як до кав’ярні ходили дівчата з так званих «благородних сімей» в надії знайти собі «достойну партію» для заміжжя. Будинок кондитера  Силаєва, теж зберігся до наших днів. 
     Побачили на світлинах  який неймовірний був фасад кінотеатру «Колізей» (відкрився в 1913 році), вхід до кінотеатру охороняли скульптури величних атлантів. 
     А якою красивою була будівля Спасо-Преображенської церкви (побудована на початку ХХ століття), до речі в 1837 році в цьому соборі хрестився Павло Житецький - відомий філолог, перший історик української літературної мови. Багата історія у вулиці Соборної. Цікавою була розповідь Алли Павлівни, про будівлі, людей, події, про все те, чим жила і що бачила головна вулиця нашого міста.
    Вперше, на нашу краєзнавчу, зустріч завітали слабочуючі люди та сурдоперекладачка. Вони були в захваті від такої цікавої інформації з історії нашого міста.
    Приходьте до бібліотеки, ми маємо чималенький фонд краєзнавчої літератури. Цікавтеся історією свого міста, читайте, вивчайте, дивуйтеся в якому чудовому місті ми живемо. 
    Слідкуйте за анонсами наших зустрічей!    
      
Слідкуйте за нашими новинами 
на Facebook, Instagram та Telegram
Коментарі: Залишити коментар
 
X