Слідкуйте за нами

27-06-2024
     Для кожного народу його походження — це річ фундаментальна. «Хто ми: чиї сини, яких батьків?» Без відповідей на це питання важко торувати шлях у сучасності й тим паче в майбутнє.
    «Український народ протягом століть змінював свої назви — зазначає упорядник Кирил Галушка — були древляни чи сіверяни, потім русь чи русини, потім черкаси чи українці… Сучасна історична наука не викреслює з нашої історії жодного народу. Попри те, що кочівники століттями воювали із хліборобами на наших теренах, вони всі разом долучилися до формування сучасного народу України. Українці, кримські татари, болгари та угорці, готи та греки, гагаузи, поляки та росіяни — це все сучасна Україна. Кожен народ свого часу долучився до нашої спільної спадщини… 
    Ці народи — осілі й кочівники, які розмовляли різними мовами, господарювали по-своєму, — жили власним розумом і досвідом і протягом життя змінювали суспільні, господарські та політичні моделі, створювали мирні громади чи войовничі держави. Але все це становить наш історичний досвід, аналогів якому немає. Чи цікавий нам цей досвід? Відповідь на це питання ствердна. Адже не можна нехтувати тисячоліттями власної історії, оскільки це наш надійний фундамент як народу XXI століття, що будує свій спільний дім.»
    Сьогодні до вашої уваги книга, яка вийшла за підтримки Інституту історії України НАН України, Українського інституту національної пам`яті, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка та громадського просвітницького проєкту «LIKБЕЗ. Історичний фронт». 
    Тіні згаданих предків. Від склавинів до русинів: Прадавня Україна, Русь і походження українців / [авт. кол.: М. Відейко. - Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 349 с.
    Для того щоб створювати майбутнє, потрібні не лише воля і хоробрість, не лише наполегливість та щоденна праця, але й знання про нашу історію.
    Михайло Відейко, Євгеній Синица, Олександр Моця, Олексій Комар, Андрій Плахонін — провідні археологи та історики України знайомлять читачів з результатами останніх наукових досліджень та відкриттів. При цьому автори не виконують ідеологічне замовлення, їхні оцінки часом не збігаються, що дозволяє кожному з нас самому виступити суддею в цих суперечках та простежити шлях наших найдавніших предків — від початку залюднення території сучасної України до розквіту Київської держави у середині XI століття :
• Народи України у найдавнішу добу;
• Україна в часи Великого переселення народів: у пошуках слов'ян;
• Початки Русі та ранні етапи розвитку держави;
• "Золота доба" Русі: від початку ХІ ст. до смерті Ярослава.
    Різні за стилем викладу — і більш популярні, і наукові нариси — знайдуть свого читача, оскільки зорієнтовані на широкий загал тих, хто цікавиться історією.

     Книга знаходиться у відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ.

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram


Коментарі: Залишити коментар
 
X