Слідкуйте за нами

06-06-2024

Національно-визвольна війна українського народу 1648-1658 рр. мала кардинальне значення в історії України. ЇЇ головним наслідком стало створення Української гетьманської держави (Війська Запорізького). 

Беззаперечним лідером українського народу під час Національно-визвольної війни був гетьман Богдан Хмельницький. Проте створити з повсталих селян і козаків боєздатну армію, яка боролася за визволення України, Б. Хмельницький зміг, спираючись на своїх сподвижників. Ці люди походили з різних соціальних верств і відіграли різні ролі у драматичній історії становлення Гетьманщини – хтось проявив себе насамперед у воєнній справі, інші – як дипломати, правники, господарники. Вони мали відмінні погляди з багатьох питань. Одні з них були досить поміркованими, інші – налаштованими радикально. Проте Б. Хмельницький зміг згуртувати їх навколо ідеї боротьби за визволення України. 

Відомий історик Юрій Мицик на основі широких архівних матеріалів відтворив захопливі життєписи найближчих соратників Богдана Хмельницького, які й зібрані у книзі: Мицик Ю. А.   Сподвижники Богдана Хмельницького / Юрій Мицик. - Київ : Кліо, 2023. - 245 c.

В книзі розповідається про І. Богуна, М. Пушкаря, М. Кривоноса,  І. Гирі, М. Гладкого, Ф. Джеджалія, І. Виговського, С. Мрозовицького та інших, які у роки війни вони стали талановитими воєначальниками, будівничими держави, дипломатами. Вони з перших битв були поряд з Хмельницьким і здобували разом з ним перемоги. 

Наприклад серед полковників найкраще інформацію здобували Богун і Кривоніс. Створена Максимом Кривоносом розвідувальна мережа досягала своїми діями Кракова й Центральної Польщі. Іван Богун великого значення надавав розвідувальному забезпеченню бойових дій. Підлеглі полковника створювали повстанські загони в запіллі ворога, широко застосовували диверсійні акції.

Інший його побратим Станіслав Мрозовицький став героєм історичної пісні «Ой Морозе, Морозенку, ти Славний козаче», в якій відображено його подвиги в боротьбі проти татарів, мужність і героїчну смерть.

Чигиринський полковник Михайло-Станіслав Кричевський  в листопаді 1647 року звільнив Б. Хмельницького з ув’язнення. А  у травні 1648 року  вже Хмельницький викупив його з татарської неволі.

Книга про бойових соратників і однодумців Б. Хмельницького у філії №1 (пр-т. Лесі Українки, 13)


Коментарі: Залишити коментар
 
X