Слідкуйте за нами

29-05-2024
        Після десятиліть терору, на початку 60-х років ХХ століття, в Україні зародився рух опору. Дедалі більша кількість людей, яких пізніше назвали дисидентами, відкрито висловлювалася проти існуючого тоталітарного режиму.  Це був той самий період, який у багатьох українців асоціюється зі смачним пломбіром і ковбасою по два двадцять. Здавалося б, де тут місце якомусь руху опору?
        Але він існував. Його учасники – дисиденти продовжили боротьбу за незалежність України, що з перервами тривала від початку ХХ століття, долучившись до справи, за яку боролися кілька поколінь українців.
        У книжці Клочко Р. Невидима битва. Як дисиденти боролися за незалежність України / Роман Клочко. - Київ : Віхола, 2023. - 348 с..  автор розповідає історію українського визвольного руху, який тривав від середини 1950¬-х до другої половини 1980¬-х років ХХ століття.  Пересічні радянські громадяни мало знали про цю боротьбу – звідси й така назва «Невидима битва». Книга розповідає про тих, хто боровся  проти безправ’я українців як нації та прагнув Незалежності України.
        Герої книжки відкрито критикували комуністичну ідеологію, вимагали ширших громадянських, релігійних і національних  прав та свобод. Їхньою зброєю стало слово, яке дошкульно било радянський режим у його чи не найболючіше місце — монополію на інформацію. Тож режим відповідав тюрмами, таборами й психіатричними лікарнями, але повністю знищити цей опір так і не зміг. Попри всі зусилля пропаганди та фактично фізичне знищення дисидентів, вони продовжували боротися і лякати радянську владу. 
        Книга містить не лише біографічні дані окремих діячів, а й інформацію про діяльність підпільних груп в Україні. Окрему увагу приділено репресіям радянської влади проти українців.
        Автор спростовує припущення, що Незалежність нам впала з неба.

        Книга знаходиться у філії №7 КЗК КМПБ (с. Потоки, вул. Шевченка, буд. 1а)


Коментарі: Залишити коментар
 
X