Слідкуйте за нами

20-05-2024
     19 травня в абонементі філії №2 КЗК КМПБ відбулася зустріч 2-га із серії «Вивчаємо історію України разом: ненудно, інтерактивно, етично» з циклу занять Вуличного університету.
     Через оголошену тривогу захід розпочався у найближчому сховищі. Але по її закінченню гості можливість перейти до більш комфортної зали бібліотеки, де і продовжили зустріч.
     На заході разом з  історикинею Надією Купенко розглянули події в світі, які характеризували історичні процеси в VIII – поч.. ХХ ст.:  створення і розпадання імперій, зародження національного руху в різних країнах, створення національних держав. Все це стало передумовами активізації таких же процесів і в Україні.
     Попри численні заборони всього українського, наприклад, 1720 р. сенатський указ проголошував: в Україні «книг ніяких, окрім церковних давніх видань, не друкувати», а в тих, які друкуються, «щоб ніякої різниці і осібного наріччя не було», українська культурна та промислова еліта творила або вкладала гроші в розвиток української культури, науки, медицини.
     Згадали таких відомих українців, як Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Олена Пчілка, Микола Лисенко, Леся Українка. А ще родини Алчевських, Симиренків, Бродських, які любили «…Україну не тільки до глибини душі, а й до глибини власної кишені» (Є.Чикаленко, український громадський діяч, благодійник).
     Історія, культура України мають ще багато яскравих сторінок.
     Дякуємо пані Надії за цікаву розповідь. А наступне заняття планується провести в вересні.
     До нових зустрічей в бібліотеці!

Більше світлин дивіться тут

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram

Коментарі: Залишити коментар
 
X