Слідкуйте за нами

16-05-2024
    Вже два роки світ переживає справжній бум на творчість української художниці Марії Примаченко: у травні 2022-го роботи мисткині стали частиною головної програми Венеційської бієнале, а про її творчість написали головні медіа світу: від The Guardian до The Times. У 2023-му виставки робіт Примаченко пройшли по всьому світу.
    Марія Примаченко – проста сільська жінка, яка не була схожою на власницю стількох поважних титулів - заслужена діячка мистецтв УРСР, Народна художниця України, в честь якої  назвали планету. Незважаючи на ці всі титули, вона не втратила своєї простоти та духовності і всі 88 років жила у своєму рідному селі Болотня на Київщині без особливих розкошів та благ. А от її дивовижне бачення світу досі вражає сотні поціновувачів мистецтва, що дивляться на її картини.
    Книга   Марія Примаченко. Строката доля : меморіал. зб. / Нац. музей нар. архітектури та побуту України ; упоряд. О. Старак-Повякель, А. Сєриков. – Київ : Видавничий дім журналу "Пам'ятки України", 2023. – 431 с. : репрод., фото. – (Бібліотека журналу "Пам'ятки України") розповідає про нелегке, повне драматизму життя художниці, одухотворене світлом мистецтва.  Роздивляючись репродукції картин Марії Приймаченко ви порините в чудернацький, яскравий, емоційно насичений, строкатий світ народної майстрині живопису.
Яскрава і своєрідна художниця поєднала традиції фольклору з потужною індивідуальною творчістю. Багатство фантазії, вигадливість, простодушне лукавство втілені у виконаних нею «звіриних» циклах, своєрідних натюрмортах, жанрово-оповідальних сценах. 
     Картини Марії Примаченко стали одним із символів українського спротиву в російсько-українській війні і  допомагають Україні продовжувати боротьбу проти агресора. Її роботу «Хата моя, хата» продали на благодійному аукціоні у Венеції за 100 тисяч євро, ще 100 тисяч гривень зібрала її виставка у Львові. Карину «Квітки виросли коло четвертого енергоблока» продали з аукціону «Фонду Сергія Притули» за 500 тисяч доларів для допомоги ЗСУ – на них придбали 125 автомобілів для фронту.
     Картини Марії Примаченко можна розглядати невтомно довго і щоразу не переставати захоплюватися і дивуватися.  
     Альбом знаходиться у відділі обслуговування дорослих.


Коментарі: Залишити коментар
 
X