Слідкуйте за нами

15-05-2024
        День вишиванки – свято молоде, але його краса, символічність та потужний посил залучають до святкування тисячі українців, відгукуються патріотичними почуттями у серцях багатьох.
        З нагоди Дня вишиванки у філії №5 КЗК КМПБ відбувся вишиваний подіум «Квітуча Україна переможе». На заході  були представлені унікальні вишиті роботи  майстрині ручної вишивки, членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва України Наталії Роми.
       Учасники зустрічі з цікавістю слухали розповідь пані Наталі про її захоплення вишивкою,   творчу діяльність та плани на майбутнє – створювати сучасні вишиті вироби, взявши за основу зразки старовинних автентичних вишиванок.
       На яскраві кольори, вражаючу майстерність вишивальниці молодь споглядала з  почуттям радості та задоволення, так як вишиті вироби відображають особливу національну традицію, є своєрідним унікальним кодом українського етносу з зашифрованими оберегами та знаками.
     Особливо зацікавила присутніх  традиційна для  Полтавщини вишивка – «білим по білому». На сьогодні ця техніка вишивки занесена до списку нематеріальної культурної спадщини України.  Більшість робіт, які представила майстриня,  були виконані саме в цій техніці.
       Яскравим доповненням заходу став перегляд  сферичного фільму у Планетарії, який презентує нашу культурну спадщину в галузі астрономії, знайомить з українськими назвами сузір’їв та деталями побуту чумаків – українського мандрівного купецтва.
       Захід пройшов у затишній атмосфері, було багато живого спілкування, присутні відкрили для себе унікальність української вишивки та поглибили своє розуміння культурного надбання нашої країни.


       Більше світлин дивіться тут

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram


Коментарі: Залишити коментар
 
X