Слідкуйте за нами

13-05-2024
Комунальний заклад культури
спільно з 
Комунальний заклад культури 
«Кременчуцька міська публічна бібліотека» 
              2024 рік                                                                   м. Кременчук


     Етнографічний івент
      «Сорочка моя вишивана!»
         (До Всесвітнього дня вишиванки)

      Вишита сорочка - невід’ємна складова нашої культурної спадщини, що єднає українців крізь простір і час. Вона є відображенням наших традицій, культури, історії, наших цінностей, наших прагнень до Перемоги. Тому девізом цьогорічного Дня вишиванки, оголошеним ГО «Всесвітній день вишиванки», стало гасло: «Вишиваємо Перемогу!» 

     Запрошуємо всіх бажаючих 16 травня о 14:00 відвідати Етнографічний івент «Сорочка моя вишивана!», на якому на вас очікує знайомство з частиною  колекції старовинних полтавських жіночих сорочок з фондів Краєзнавчого музею: спільно ми розглянемо техніки роботи та візерунки вишиванок, дізнаємось історію колекції та  почуємо цікаві розповіді про окремі сорочки від директорки Кременчуцького краєзнавчого музею Гайшинської Алли Павлівни

     Відома майстриня художньої вишивки Наталя Рома -  представить свої доробки, зокрема, сорочку, вишиту нею для нашого кременчужанина, захисника України та розповість про проєкти, пов’язані з вишивкою, в яких вона приймає участь. 
     Рома Наталя Вікторівна - членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України; носій елемента нематеріальної культурної спадщини "Технологія вишивки "білим по білому" с. Решетилівка Полтавської обл.", який занесено до Національного переліку елементів НКС; неодноразова переможниця загальноміського конкурсу "Вишиваний Кременчук" у номінаціях "Краща авторська вишиванка", "Краща доросла вишиванка" та у номінації "Приз глядацьких симпатій"; куратор у м.Кременчук Всеукраїнського культурно-мистецького вишивального проєкту "З Григорієм Сковородою у серці"; учасник різноманітних міських і загальноукраїнських, у тому числі персональних ("Візерунки, що оживають на полотні"), виставок ("Мистецтво в часи ВІЙНИ", м.Київ; "Кращій твір року", який проводить Національна спілка майстрів народного мистецтва України, м.Київ), фестивалів народної творчості ("Решетилівська весна", "Гелон-фест") та проєктів ("ДНК української вишивки авангарду", м.Київ.)
 
     Спеціально-запрошений гість заходу – Марина Кісенко, яка представить проєкт #льолямарафон: вишивка перших льоль-сорочечок для немовлят та покаже свої вишиті доробки.
     Кісенко Марина Олексіївна - майстриня художньої вишивки, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва Україн, випускниця Решетилівського художнього професійного ліцею, носій елементу нематеріальної культурної спадщини "Технологія вишивки "білим по білому" селища Решетилівка Полтавської області", занесеного до Національного переліку елементів НКС; стипендіат Президента України, як молодий майстер народної творчості (2018-2019;2021-2022рр.).  
     Роботи майстрині брали участь у конкурсі-виставці "Кращій твір року", який проводить Національна спілка майстрів народного мистецтва України. Активна учасниця обласних виставок та фестивалів народної творчості "Решетилівська весна", "Бузковий Гай", "Шар Гора", "Гелон-фест" та ін. У 2021 отримала Гран-прі на інтернаціональному фестивалі "Легенда" (в номінації декоративно-ужиткове мистецтво). Роботи майстрині знаходяться у приватних колекціях не лише України, але і за кордоном (Німеччина та Італія). 

     На заході можна буде також ознайомитися з книгами про роль вишиванки в житті українців, знаки та узори на вишивці, українське народне вбрання та інше. 

     Запрошуємо представників мас-медіа для спілкування з організаторами та учасниками  заходу.
     Подія відбудеться з дотриманням заходів безпеки під час воєнного стану. Найближче укриття знаходиться за адресою вул. Соборна, 8/18.
     Захід відбудеться за адресою вул. Ігоря Сердюка, 2 (Кременчуцький краєзнавчий музей). 
     Вхід вільний.
Контактна особа: провідний бібліотекар
Елоян Христина Арутюнівна,     
                                                                       тел. робочий 0987910213


Коментарі: Залишити коментар
 
X