Слідкуйте за нами

02-05-2024

Драматична історія буває не лише в людей, а й у мов.  Українська мова пройшла непростий шлях становлення. Її обмежували, забороняли, намагалися витіснити, а тих, хто розмовляв чи писав нею, карали. Це тривало 400 років. Найбільш затято українську утискала Росія.

Проте українська мова вистояла. Український народ зміг зберегти рідне слово, розвивати його. Українською говорять мільйони людей. Однак досі не всі знають і розуміють трагедію тих заборон та репресій. 

Щоб раз і назавжди розставити крапки над «Ї» у своїх роздумах щодо мовного питання пропонуємо вам прочитати книгу   Демська О. Українська мова. Подорож із Бад-Емська до Страсбурга/ Орися Демська. – Харків: Vivat, 2023. – 302 с.    Видання зможе пролити світло на деякі болючі моменти, які стосуються розвитку та становлення української мови, і таким чином позбавити людей комплексу меншовартості.

Авторка розповідає про зародження й розвиток української мови від індоєвропейської прамови до наших днів, її взаємодію з іншими мовами, історію взаємозбагачень, непримириме протистояння з російською. Робить екскурс в історію заборон та утисків української мови та культури: від   Бад-Емсу, звідки указом намагались переконати світ, що української мови немає, не було і бути не може, і до Страсбурга, де 21 березня 2022 року українська отримала статус майбутньої офіційної мови Європейського Союзу.

Дізнайтеся, як боролися за виживання українська мова та її носії протягом століть. Ця  книжка складе вам компанію і стане чудовим путівником у хроніку  буремного шляху наймилозвучнішої мови у світі.

Книга знаходиться у відділі обслуговування дорослих


Коментарі: Залишити коментар
 
X