Слідкуйте за нами

25-04-2024

Нині українці проходять випробування війною. Її розв’язала Росія. Вистояти за цих обставин, захистити свободу і перемогти допомагають не лише зброя, ефективна економіка, союзники, а й відвага і сила духу українців, їх надійна моральна опора, глибоко закарбована в історичній пам’яті. Важко переоцінити значущість подвигів наших славетних предків, виявлених у боях із ворогами рідної землі. Адже для нас вони є джерелом гордощів і натхнення, взірцем мужності та самовідданого служіння Вітчизні.

До знакових постатей української історії безперечно належить гетьман  Війська Запорозького Петро Конашевич-Сагайдачний.

406 років тому він штурмом узяв Москву. Це сталося 11 жовтня 1618 року. Козаки Петра Сагайдачного, блискавично захоплюючи на своєму шляху місто за містом, сіяли панічний жах серед московитів. Облога та штурм столиці змусила їх піти на переговори та підписати капітуляцію.

Завдяки таланту Петра Конашевича-Сагайдачного як воєначальника та дипломата московські війська були розгромлені, а українське козацтво здобуло славу, розширило свої привілеї та вольності.

Але це не єдина заслуга Гетьмана. Про інші його значущі  бойові звершення, якими він уславився на морі і суходолі читайте в книзі:

Сас П. Гетьман Сагайдачний – бич Господній московитів / Петро Сас. – Київ: Кліо, 2023. – 355 с.

Книжка призначена для тих, хто цікавиться воєнною історією, визначними битвами минулого, ратними звершеннями українського війська та його героями.

Автор розповідає про очолюваний Сагайдачним морський похід запорожців у 1616 р., що завершився здобуттям потужної турецької фортеці Кафи. Основну увагу приділено докладному висвітленню бойових дій війська П. Сагайдачного під час польсько-московської війни 1617–1618 рр. Розкрито стратегію і тактику боротьби українських козаків із московитами, зокрема на прикладах масштабних бойових рейдів підрозділів П. Сагайдачного теренами Московського царства, форсування козаками великих водних перешкод, ведення ними облоги ворожих фортець. Простежено перебіг Тугалесько-коломенської операції, а також генеральної битви царських сил із запорожцями під Донським монастирем. Акцентовано на висвітленні подій, пов’язаних зі штурмом Москви.

Звертайтеся по книгу до філії №1 (пр-т Лесі Українки, 13)


Коментарі: Залишити коментар
 
X