Слідкуйте за нами

21-04-2024

17 квітня  2024 року КЗК «Кременчуцька міська публічна бібліотека» запросила бібліотекарів різних систем і відомств Кременчука зустрітися на міському семінарі «Актуалізація фондів бібліотек: проблематика та шляхи вирішення». Вперше було вирішено провести захід в дуальному форматі – поєднати безпосередні виступи перед аудиторією з одночасною трансляцією в Zoom. І, судячи зі схвальних відгуків колег (30 присутніх та 44 унікальних підключених до Zoom-конференції користувачів), нам це вдалося!  

З вітальним словом виступили в.о. директора КЗК КМПБ Тетяна Майдак та кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри гуманітарних наук, культури і мистецтва КрНУ ім. М.Остроградського Лариса Бутко. А заступник директора КМПБ Наталя Сизон повідомила присутніх про діяльність бібліотек міста за 2023 рік. 

На семінарі обговорювали нагальні питання, які стоять на часі, адже тема актуалізації бібліотечних фондів хвилює кожного бібліотекаря. Як виважено підійти до цього питання, розповіла завідувач відділу методичної роботи Вікторія Старкова. На прикладі роботи експертної комісії з питань мониторингу видавничої та іншої продукції  КЗК КМПБ вона окреслила основні моменти ходу актуалізації фондів в публічних бібліотеках міста.

З консультацією  «Бібліотечні фонди: вилучити не можна залишити» виступила завідувач відділу нестаціонарного обслуговування та збереження бібліотечних фондів КЗК КМПБ Надія Дрозд. Вона наголосила про необхідність збереження фонду краєзнавчих видань, раритетної літератури.

Про списання документів з бібліотечних фондів та їх поповнення в контексті сучасних реалій розповіла завідувач відділу формування фондів та каталогізування документів КЗК КМПБ Ольга Чопенко.

    Під  час актуалізації фондів бібліотеки звільняють свої полиці, тож на заміну старому має приходити нове. Адже актуалізація – це постійний процес у двох напрямках. І проблеми поповнення сучасною літературою стоять ще більш гостро, ніж завдання з очищення фонду від застарілого, зношеного, неактуального.

Досвід роботи «Поповнюємо фонди бібліотек: креативний та практичний підхід» від завідувача філії №5 КЗК КМПБ Олени Кузьминської визвав неабиякий інтерес, адже завдяки своєму нестандартному підходу та наполегливості за 2023 рік філія здобула більше сотні нових чудових книг для дітей і дорослих. 

Обмін успішними кейсами та проблемне обговорення ще більше згуртували учасників семінару. З роботою своєї бібліотеки познайомила Леся Самойленко, бібліотекар ліцею №4, ділилися досвідом бібліотекарі профтехосвітніх закладів, закладів вищої освіти. Виявляли інтерес до новацій та обговорювали перспективи подальшого розвитку бібліотек міста. Адже кожен бібліотекар зацікавлений надати своїм користувачам якомога кращі бібліотечні послуги, книги та доступ до інформації.

Тож семінар пройшов успішно і  продуктивно, в очікуванні наступних зустрічей  в колі колег і однодумців.

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram


Коментарі: Залишити коментар
 
X