Слідкуйте за нами

11-04-2024
     Пелагея Яківна Литвинова-Бартош... Хто вона?
     Хто ця жінка-легенда, майже забута на малій батьківщині, але відома за кордоном?..
     Як вона жила?.. Про що мріяла?.. Чому духовна спадщина залишена нею дійсно неоціненна?.. 
     Пропонуємо вашій увазі глибокий та емоційний роман-біографію видатної українки: Талан С. О.  Її вишиване життя: роман / Світлана Талан. - Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2024. -  309 с., в якому авторці вдалося з розрізнених джерел створити цільний образ української жінки, яка через усе життя пронесла любов до України.
     Третього жовтня 1833 року на хуторі Теребеньки, що на Глухівщині, у родині Бартошів народилася прекрасна дівчинка Пелагея.
В історію вона увійде під прізвищем чоловіка як Пелагея Яківна Бартош-Литвинова, активна громадська діячка, етнографиня та фольклористка. Не маючи великих статків, владних покровителів, дворянського статусу, вона відкриє школу, самостійно створить для неї підручники, опублікує кілька альбомів народних візерунків, стане членом-кореспондентом Паризького антропологічного товариства, збереже для наступних поколінь пам’ять про народні вірування, пісні, ремесла, традиції...
      Але це все — потім. Зараз новонароджена Полінька, як її ніжно називає мама, захоплено дивиться на світ. А батьки бажають їй тихої щасливої долі.

      Книга знаходиься у філ. №4 ім. І.Приходька КЗК КМПБ


Коментарі: Залишити коментар
 
X