Слідкуйте за нами

06-03-2024
Ти нам залишив прагнення високі,
Шляхи священні, по яких іти.
  Твого сумління й мужності уроки
Ми бережем і будем берегти.
Микола Палієнко


Для українців Тарас Шевченко – більше, ніж поет чи митець. Це – людина-символ, людина-легенда. Його називають нашим пророком, Великим Кобзарем. основоположником нової української літературної мови та нової української літератури. Він символізує душу українського народу, наше минуле і наші прагнення. 

Тож 9 березня, день народження Тараса Григоровича Шевченка - особлива дата для українців. 

З цієї гарної нагоди, а саме 210-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка, у відділі абонемента філії №2 КЗК КМПБ організовано виставку-присвяту «Той, що залишив прагнення високі» із циклу «Золота спадщина України»

На виставці представлені, як творчість нашого генія, так і література про нього. Є видання останніх років і книги досить поважного віку. Наприклад, чудовий мальований «Дитячий Кобзар» Тараса Шевченка Видавництва Старого Лева 2020 року і гарно ілюстровані «Поеми» Тараса Шевченка київського видавництва «Дитячої літератури» 1958-го року видання. Також привертають до себе увагу на виставці календарики різних років з портретами Кобзаря.

Тарас Шевченко прожив непросте життя, повне труднощів та розчарувань, але і великої любові.  Любові до свого народу, рідної землі. За все своє життя він провів в Україні лише 15 років, але думками завжди линув до рідної України. У своїй збірці «Кобзар» поет згадує слова «Укра¬їна» і «український» - 269 разів.

Т.Шевченку в світі встановлено 1384 пам’ятники. З них в Україні налічується 1256, і ще 128 – в 35 країнах світу:  Бразилії, США, Китаї тощо. 

А ще в Україні існує 25 варіацій назв міст, селищ та сіл, присвячених Шевченкові: Тарасівка, Шевченкове, Тарасівці, Тарасо-Григорівка, Кобзар тощо. В цілому ім’я митця мають 352 населених пункти. 

Кожне слово, написане Великим Кобзарем, актуально, як ніколи. Він залишив нам важливі послання, свої роздуми та заклики до дій! 

«Свою Україну любіть. 
Любіть її… Во время люте, 
В остатню, тяжкую минуту 
За неї Господа моліть.» 
Т.Г. Шевченко


Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram


Коментарі: Залишити коментар
 
X