Слідкуйте за нами

23-02-2024

Вже два роки Україна живе у стані повномасштабної війни. Все горе, випробування та героїзм, які довелося побачити українцям під час російської агресії, українські митці документують у літературних творах воєнної тематики. Ці твори розкривають очі на реальні події та висвітлюють усю правду жахливого російського вторгнення.  

Пропонуємо 9 книг, написаних не тільки письменниками, але й волонтерами, бійцями  з першої лінії фронту, які тримають у напрузі не через гостросюжетну лінію, а через розуміння того, що описанні на сторінках події-реалії українського життя.

24.02 - день, коли життя мільйонів людей змінилося назавжди...  

В книзі Міняйло М.   24.02 : [повісті] / Марія Міняйло. - Київ : Саміт-книга, 2022. - 227 с.  зібрано три повісті, які розповідають про трагедії, що сталися 24 лютого. Кожна з історій відображає різний бік життя, різні долі та різні людські характери, але об’єднує їх  разом горе війни.

Перша повість розповідає про родину Дорошків, яка виживає в кривавому пеклі окупації. Ця історія показує, як люди можуть виживати та боротися за своє життя у найскладніші часи.

Друга повість розповідає про пані Савенко, власницю старої цукерні, яка живе вдалині від України. Ця історія розкриває болючу тему розлуки з рідною землею та боротьбу за відродження та збереження своїх коренів.

Третя повість розповідає про чотирьох офіцерів, які не втрачають віри в перемогу. Ця історія показує, як люди можуть знайти силу та волю боротися в будь-яких умовах, незалежно від того, наскільки складно та небезпечно їм доводиться жити.

Загалом, «24.02» – це збірка історій, яка показує, що навіть у складних та трагічних обставинах люди знаходять силу та волю боротися, вірити та надіятися на краще. 

Книга знаходиться у філії №2 




Вісімдесят шість днів тривала оборона Маріуполя у 2022 році.   Місяцями весь світ у прямому ефірі спостерігав, як російська армія знищує квітуче місто. Геноцид, вчинений Росією проти українців, неможливо заперечити чи приховати. Ми щодня дізнаємося історії людей, які пережили пекло. Свідчення про злочини, які ніколи не повинні були статися. Слова і спогади, якими важко поділитися навіть із близькими. Та автор книжки Сухорукова Н.   #Маріуполь. #Надія / Надія Сухорукова. - Київ : Лабораторія, 2023. - 221 с.  мала таку сміливість.

Ця книга написана від імені авторки, яка особисто пережила трагічні події війни в Маріуполі. Журналістка Надія Сухорукова була там.  Вона на власні очі бачила масштаби руйнувань, спричинених російською армією. Холод, голод, страх, зруйновані будинки і близькість смерті — усе це стало реальністю мешканців міста після початку блокади.

Не впасти у відчай Надії вдалося лише завдяки власному щоденнику. День за днем вона фіксувала події у місті, яке повільно перетворювалося на попіл та руїни. Відверто і до болю емоційно, вона показує Маріуполь очима його мешканки.   У своїй книзі вона зі спостережливістю й почуттям описує будні блокадного міста, єднання перед лицем смерті, що наближається; згадує уквітчані й мирні зелені вулиці Маріуполя навесні, засніжені й затишні взимку. Це текст про жахи війни, а втім, і про надію, яку не здолали авіабомби й «гради». 

Книга знаходиться у філії №2 


Дугельна Т.   Україна. Відроджена у вогні. Хроніки Перемоги / Тетяна Дугельна. - [Київ] : [Саміт-книга], [2023]. - 235 с.

Авторка пережила окупацію під Києвом, пройшла шлях переселенки та повернулася до Києва, щоб підтримувати на надихати усіх Героїв і патріотів, які відстоюють незалежність та свободу України.

На сторінках нової книги, в якій авторка поєднала хроніки війни та власні художні есе, в основу яких лягло все пережите нею особисто або ж почуте від безпосередніх свідків цієї війни, закарбувалися історичні моменти та переживання людей з різних куточків України. Ви відчуєте біль зґвалтованої Бучі, пройдете вулицями окупованого Херсона, візьмете до рук зброю ще за часів АТО та запнете голову українською хусткою, щоб помріяти про відродження України після нашої Перемоги, до якої ми, попри весь біль і втрати, неминуче наближаємося з кожним днем.

Книга знаходиться у філії №2 






Одна з найсильніших історій про нашу війну  – книга  Степаненко Є.   Абетка війни / Євген Степаненко. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2023. - [140] с. 

Це повість у листах, які написали один одному воїн Євген Степаненко та його донька Соломійка. Вона почала писатися ще 2015 року, коли Євген Степаненко у складі підрозділу медиків воював на Сході України, а його донька Соля, чекала тата з фронту в мирному Києві. Тепер він формує іноземні легіони і повертається з ними у воєнний Київ, у боротьбу, яка набула нових масштабів. А Соля знову чекає на тата.

Це чесна й зворушлива розмова про війну і про життя для всіх: і дітей, і дорослих.

«Щоб листи не загубилися, і тато прочитав їх усі, я вигадала, що кожен має починатися з літери абетки, за порядком. Так цікавіше, ніж просто ставити номери на кожному листі», - каже Соля. Тож у цій книжці 33 розділи. Кожен із них — маленька історія, яка траплялася майже одночасно у Солі та її друзів у мирному Києві й у її тата на війні. Соля телефонує татові на фронт, пише есемески та листи, розповідає про свої справи, школу, друзів, змагання, танці, домашніх тварин, а ще ставить дитячі й недитячі питання про війну. Як же татко із побратимами і посестрами там живе? Чи є на війні діти? Що їдять на війні? Чи можна на війні хитрувати? Чи буде тато інший після війни? А тато просто і чесно, а разом з тим бережно пояснює донечці все на світі.

Але це не просто особисті сімейні історії. Це щось дуже близьке всім українцям, те, що торкається серця кожного.

Справді, мусимо попередити: ви будете плакати. І разом із цими сльозами буде рости ваша любов і сила.

Книга знаходиться у філії №2 

   

Стус Т.   Таємні історії маленьких і великих перемог : оповідання та казкові історії з терапевтичним ефектом / Таня Стус. - Київ : Книголав, 2023. - 86 c.  – це десять оповідань із терапевтичним ефектом про досвід проживання дітьми подій російсько-української війни. Кожна історія складається з двох частин: реалістичної та казкової, – що дозволяє показати певну ситуацію та знайти спосіб подивитися на неї крізь призму казкового сприйняття. В оповіданнях обережно та делікатно зображуються теми втрати дому, переїзду, адаптації, емоційних переживань, агресії, суму за рідними речами, мінної безпеки, сприйняття інвалідності або загибелі воїнів, очікування на перемогу.

Книга знаходиться у філії №2 





Як це дорослішати під обстрілами в прифронтовому містечку на українському Сході?

Роман про дорослішання під обстрілами  Максименко О.С.   Пси, які приручають людей / Олена Максименко. - Київ : Портал, 2021. - 127 с. створила авторка-волонтерка. Крім звичних для підлітків проблем, книжка порушує теми посттравматичного синдрому й психологічної реабілітації дітей – вимушених свідків війни.

В основі книги – інтерв’ю з підлітками з прифронтових зон, які розповідають про сидіння в підвалі, опанування домедичної допомоги, дружні й не надто дружні стосунки з однолітками. 

Дія відбувається у прифронтовому містечку на Сході України, яке лишається неназваним. Головною героїнею є дівчинка-семикласниця Мірка (Мирослава). В її звичайні шкільні будні з контрольними і тестами вривається війна – через обстріли та вибухи в місті. Учні ховаються в підвалі школи, піджартовують одне над одним (бо ж кумедно, що деякі на «фізрі» так не бігають, як рвонули тепер). Родина Мірки виїжджає до села подалі від зони бойових дій і повертається через кілька місяців, коли українська армія бере містечко під свій контроль. 

Війна руйнує все навкруги. Руйнує будинки і життя. Руйнує родини: батьки Мірки сваряться, виїжджати чи ні подалі від військових дій. Через ідеологічні суперечки розлучаються батьки однокласниці-відмінниці Каті.У листі до Бога, який у відчаї пише Мирослава, вона просить про одне: «про закінчення війни. З рештою ми розберемося». Для цього готова навіть нічого не просити для себе – аби лише припинилася війна… 

Книга знаходиться у філії №2 


Жіночий роман про окупацію.

Охріменко Л. Л.   Муха в окропі на окупованій території : [роман] / Людмила Охріменко. - Житомир : Бук-Друк, 2022. - 176 с. 

Події відбуваються у Горлівці в 2015 році. Три жінки рятують українських воїнів і дають можливість повернутися на територію, підконтрольну Україні. Роман вдало перебуває на межі між воєнним, жіночим і любовним.

Три подружки, які змалечку довіряли одна одній усі свої секрети, опиняються в окупації у рідній Горлівці. Їхня дружба зазнає випробувань, адже кожна обирає свій шлях.

Головна героїня, лікарка-ветеринар на ім’я Людмила потрапляє у обставини, які позбавляють вибору. Чи допоможуть їй подруги? Чи зможе вона врятувати поранених? Чи допоможе стареньким сестрам Медвинським не втратити родинний скарб? Чи стане у неї сил, щоб врятувати собак, які живуть у її притулку? І зрештою, чи можливо сподіватися на особисте щастя, коли тобі сорок з гаком?

Книга знаходиться у філії №2 






Своїм власним досвідом перебування в окупації на Київщині навесні 2022 року ділиться Володимир Рафєєнко у своїй п’єсі. Рафєєнко В. В.   Мобільні хвилі буття : [п'єса] / Володимир Рафєєнко. - Львів : Видавництво Анетти Антоненко, [2023]. – 86 c. 

Автор був змушений жити в окупації упродовж місяця весною 2022-го на дачному хуторі поміж Бучею і Бородянкою. Ця п’єса — його спроба осмислити за допомогою літератури власний травматичний досвід російсько-української війни.

Сюжет книжки розповідає про декількох людей, які за волею обставин опинилися разом в окупації в кооперативному містечку під назвою «Ближні сади». У той час, коли неподалік відбувалися жорстокі бої, єдиною спільною метою всіх героїв стало зловити мобільний сигнал, щоб хоч якось зв’язатися з рідними та близькими. 

Книжка не рясніє якимись карколомними героїчними подіями, проте передає круговерть емоцій та почуттів, які переживають головні герої, опинившись відрізаними від рідних та доступу до інформації, споглядаючи, як звичний світ руйнується прямо на їхніх очах. 

Як і будь-який правдивий твір про війну, п’єса «Мобільні хвилі буття» важка, жорстока й болюча. Її неможливо читати без сліз. Зокрема тому, що рани ще свіжі, а війна ще триває. 

Якщо ви бажаєте дізнатися про досвід переживання цієї війни іншими українцями, то ця книжка для вас. 

Книга знаходиться у філії №2 


Воєнно-сатиричний роман – це ковток свіжого повітря на фоні сухих важких текстів про війну Росії проти України. Щоб весело, смішно писати про серйозні речі, для цього, без сумніву, треба мати талант. І автор Віталій Запека, на рахунку якого вже декілька виданих книг, зокрема «Цуцик», «Батальйон Полтава: роки війни», безперечно, ним володіє.

Роман Запека В.   Герої, херої та не дуже : воєнно-сатиричний роман / Віталій Запека. - Житомир : О.О. Євенок, 2021. - 236 с. (ф2)  написаний на основі реальних подій, в яких автор, який воював три роки в добробаті, брав безпосередню участь. Літератор Олександр Смурий про цей твір написав: «В романі все правда, навіть художня видумка».

В книзі з гумором та сатирою описується життя, служба, стосунки, омани, ілюзії та сподівання вчорашніх бухгалтерів, будівельників тощо, котрі за покликом серця стали воїнами в добровольчих батальйонах. Роман передає дух та атмосферу початкового періоду війни.

Дніпровський національний академічний театр ім. Т. Г. Шевченка на основі роману поставив виставу «Пригоди небравого вояка Шрамка», позиціонуючи головного героя як  «нашого українського Швейка».

 Книга знаходиться у філії №2 



Ці книги варті, щоб прочитати їх зараз та перечитати після перемоги.

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram


Коментарі: Залишити коментар
 
X