Слідкуйте за нами

15-02-2024
      До Міжнародного дня рідної мови у філії №1 КЗК КМПБ  бібліотекарі організували  мовно-патріотичний вернісаж «Українська - мова вільних». 
      Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно з тридцятою сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічну історію.
      21 лютого 1952 року у Бангладеш, пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови.  Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці. І не тільки відзначаємо, а починаючи з 24 лютого 2024 року – виборюємо своє право вільно говорити рідною, українською мовою. Адже своє, миле, українське слово – не перемогти і не здолати! Саме зараз, у надважкі часи для України, збільшується попит на україномовні книги, українці прагнуть навчитися гарно володіти мовою, мовою сміливих, непереможних і вільних людей
      «Українська – мова вільних» – інноваційна книжкова виставка огранізована з метою підвищення якості бібліотечного сервісу та з метою усвідомлення кожним, що УКРАЇНСЬКА є обов’язковою ознакою  українця. Українцем тебе робить мова!
      Книжкова виставка має декілька розділів.
     «Словниковий бум» знайомить з величезною колекцією тлумачних словників, які відіграють важливу роль у збереженні та розвитку мовної спадщини та є важливим інструментом у формуванні мовної компетенції, підвищенні рівня культури мовлення.
    «Мовна лабораторія» – полиця з уявними скриншотами листування письменників. Вони демонструють, як літературні генії народжували нові слова, тим самим сприяючи урізноманітненню та збагаченню української мови.
      У розділі «Мова без плям» розміщена захоплююча інсталяція, що обов’язково вразить відвідувачів. Це – піксель-гра «Мовні уроки», яка допоможе вивчити правильність мови і виключити вживання суржику і неточностей у вимові.
      Розділ «Літературна археологія» знайомить з літературними артефактами, давньою літературою, яка продовжує жити в кожному слові, кожному рядку і звуку.
      «Топ-тренди літератури» привертає увагу своїм сучасним та динамічним обличчям. Тут представлені перлини сучасної української літератури, які і є своєрідним відображенням сучасної, різножанрової літератури. Книжки познайомлять користувачів з новими словами, виразами, що зараз активно використовуються у сучасному літературному процесі. Але і це ще не все! Тут на вас очікує квіз-вікторина, за допомогою якої можна випробувати свою обізнаність у сучасному літературному світі. Це неймовірна можливість відправитися в захопливу подорож світом сучасної української літератури. Це не лише інтелектуальна розвага, але й спосіб поглибити знання про творчість уже відомих письменників та виявити свою обізнаність у літературних новинках
      Запрошуємо користувачів познайомитися з творами, які представлені на книжковій виставці. Ви переконаєтеся: рідне, миле, українське слово – не перемогти і не здолати! Ми – сильні, ми – вільні, ми – разом!
      Виставка експонуватиметься протягом місяця за адресою: проспект Лесі Українки, 13.


Слідкуйте за нашими новинами на FacebookInstagram та Telegram


Коментарі: Залишити коментар
 
X