Слідкуйте за нами

10-01-2024
       1930 рік був вирішальним в історії «радянської» України і став своєрідним прологом до Голодомору, адже  тоді особливо жорстко проводили політику колективізації та розкуркулення. В цей час відбувалась і потужна атака на церкви, вилучення сакральних цінностей. Такий поворот не припав до душі українському селу, що встигло за часи НЕПу добряче розслабитися. І селяни взялися за обрізи.  Україною прокотилася масштабна хвиля селянських мирних виступів та збройних повстань проти сталінської політики розкуркулення і насильницької колективізації. «Волинки», «бабські бунти», повстання... Селяни до останнього противились перетворенню на колгоспників. Озброєні дрючками та вилами, вони змогли налякати владу та на півроку призупинити каток колективізації. Лише Голодомором Йосип Сталін упокорив українське село.
       Про те, як українські селяни намагалися воювати проти колективізації в 1930 році популярно розповідає книжка історичних нарисів:  Тиліщак В. 1930. У.С.Р.Р. Повстання: Науково-популярні нариси / Володимир Тиліщак . – Київ: Смолоскип, 2016. – 208 с.
       Книга ознайомлює з перебігом та особливостями певних повстань і заворушень у різних регіонах України та вперше відкриває сучасним читачам імена їхніх учасників.
       Володимир Тиліщак зібрав матеріали для своїх нарисів із різних джерел. Це й історичні дослідження, й архіви ГПУ, легенди та мемуари.
Кожен нарис «1930. УСРР. Повстання» розповідає про одне з численних повстань або заворушень, які відбувалися по всій тодішній території Радянської України: Луганщина, Сумщина, Дніпропетровщина, Одещина, Херсонщина, Запоріжжя, Хмельниччина, Полтавщина, Житомирщина.
Кожну історію опору Володимир Тиліщак намагається показати з колоритом і подробицями. Яскравих деталей вистачає.
       Повстанці, котрі романтично переховуються на човнах у плавнях, і їх не вдається спіймати. Отаман, який довго відстрілюється від переслідувачів зі скирди й навіть убиває зрадника-односельця. Інший народний герой, отаман Клітка, що в переказах вбиває до десятка комуністів однією кулею, а коли його ловлять і саджають у камеру – малює на стіні човна й пливе ним на волю. Міліціонер, якого називають «барбосом» і обливають помиями селянки, аж йому доводиться тікати з села, яке збирався «заспокоювати».
       Книжка в доступній, легкій і пригодницькій формі популяризує важливу та малознану сторінку нашої історії. Нагадує нам, що наші предки не здалися мовчки.
       Книга знаходиться у відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ (вул. Європейська, 66/13)


Коментарі: Залишити коментар
 
X