Слідкуйте за нами

04-01-2024

Холодним Яром називається місцина в Черкаській області, що відома ще з часів Київської Русі. Саме в той час в непрохідних лісах було засновано Мотронинський монастир. Знавали ці місця й монголо-татарську навалу й литовсько-польське панування.  Протягом тисячоліть тут точилася запекла боротьба за свободу і долю… Однією з найславетніших та водночас найтрагічніших сторінок Холодного Яру є повстанський рух під прапором Української Народної Республіки   в 1917-1921 років. 

Юрій Горліс-Горський  брав участь  у цих подіях  сторічної давнини. Колишній вояк армії УНР, а згодом осавул повстанців Холодного Яру, він був першим, хто  розповів історію Холодноярської республіки, видавши книгу в ще нерадянському Львові в другій половині 1930-х років

Горліс-Горський, Ю. Холодний Яр [ Текст ] / [Юрій Горліс-Горський] . ─ Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. ─ 399 с. 

Образи  головних героїв роману  майже точно відповідають  реальним селянам-повстанцям. Автору вдалося передати неперевершену атмосферу непокори  та боротьби, навіть в ситуації коли перемога здавалася  примарною. Повстанці Холодного Яру як справжні воїни-патріоти обирали боротьбу до смерті та нехтували можливостями здатися у полон. 

Перейнятий наступними поколіннями, дещо змінений заклик Холодноярської республіки «Слава Україні!» – «Героям слава!» актуальний і сьогодні, а спогади про битви та мужність наших предків надихають і зараз. Холодний Яр лишається сакральним місцем для українців і символом опору більшовицькій владі. Уперше після 1961 року презентується автентичний текст. Крім того, це перше академічне видання, яке відображує всі відомі прижиттєві версії від 1932 до 1938 року.


Коментарі: Залишити коментар
 
X