Слідкуйте за нами

21-12-2023
       Наш український народ має багату і оригінальну культуру, надбану численними поколіннями. З давніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Повсякденне життя українського народу, а також святкування часто супроводжуються цікавими звичаями, які пройшли через століття. Як правило, українська молодь, із задоволенням шанує ці традиції, зберігаючи духовну спадкоємність  разом з їх предками.
       Зимові християнські свята в Україні неможливо уявити без колядок і щедрівок! Ці пісні виникли на знак шанування нашими пращурами новонародженого сонця. У давнину щедрівками ще зустрічали весну, радіючи теплу і пробудженню життя. 
       У християнські часи колядками вітають народження Ісуса, щедрівками – настання нового року.
       Під час різдвяних свят колядували і щедрували великими ватагами, святкуючи, граючи, змагаючись. Навіть діти знали багато колядок і щедрівок. Від хати до хати різдвяні колядницькі ватаги бажали у прийдешньому році добробуту, здоров’я і багатства добрим людям, не забуваючи привітати і найменших діточок. Хлопці й дівчата розповідали історію народження Ісуса Христа та прославляли Діву Марію, щедрували і засівали зерном хати, яке, як вважалося, приносить добробут і щастя в дім. За це господарі дякували дітям, дарували  їм цукерки і монети, які приносять удачу протягом всього року. 
        Давня традиція не забулася, колядки і щедрівки й нині співають, обрядів і нині дотримуються, традиційні вертепні вистави досі популярні серед дітей і дорослих. Старовинні пісні близькі нам і сьогодні, адже ми всі прагнемо миру і взаєморозуміння, а отже – щастя в житті.
        Пропонуємо вам книгу: Пилипчак М. Щедрий вечір, добрий вечір… Святкові обряди і звичаї українського народу. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 47 с.
        В ній зібрані традиційні українські народні колядки, щедрівки і віншування, у яких збережено найкращі народні традиції, віру й обряди наших предків. Їх   автор збирала по селах Волині та Київщини, Вінничини та Полтавщини, Чернігівщині та в Карпатах впродовж тридцяти п’яти років. Слова й мелодії зимових обрядових пісень, запропоновані у цій яскравій, з любов’ю ілюстрованій книжці, допоможуть зберегти родинну традицію, глибокий зміст і мистецьку красу українських зимових свят – від Різдва Христового, новорічних Маланки й Василя до самого Йордану.
        Тож не забувайте в цей день про своїх рідних, започатковуйте власні різдвяні традиції та насолоджуйтеся святом.
        Книжка знаходиться у відділі обслуговування дорослих, філ.№1, філ.№ 2, філ. №4, філ. №6 та філ. №8 КЗК КМПБ


Коментарі: Залишити коментар
 
X