Слідкуйте за нами

13-12-2023
     Природне прагнення людини – свобода та якомога менша залежність від офіційної влади. Але здобути свободу від офіційної влади одна людина могла тільки в складі якоїсь спільноти. А щоб ця спільнота могла існувати і зберігати свою волю, вона мусила мати військовий характер.
     Однією з таких спільнот було запорозьке козацтво. Саме йому присвячена книга:  
     Косенко Л. Козаки: Лицарський орден України. Факти. Міфи. Коментарі. – Вид. 2-ге, доопр. / Леонід Косенко. – Харків: ВД «Школа», 2016. – 608 с.
     В книзі досліджується один із найважливіших періодів національної історії – виникнення козацтва, становлення Української Козацької республіки, без якої не змогла б відбутися Україна як незалежна суверенна держава.
     Автор розглядає феномен  запорізького козацтва у різних аспектах – політичному, економічному, військовому, геополітичному.
     Крім досить цікавих ілюстрацій, книгу збагачують карти, цитати з хронік, свідоцтва із праць очевидців певних історичних подій, а також фрагменти з відомих художніх творів, що дозволяють краще пройнятися духом тих часів.
     Багато в цій книзі  героїчних сторінок,  величних і звитяжних постатей, якими ми вправі пишатися та свято берегти пам'ять про них. Багато тут і трагічних сторінок, коли чорна зрада, роз'єднаність козацьких ватажків приводили наш народ до поразки. І про це ми не маємо права забувати. Ми повинні усвідомлювати, що тільки власна армія зможе захистити нас від ворожих зазіхань.

    Книга знаходиться у відділі обслуговування дорослих


Коментарі: Залишити коментар
 
X