Слідкуйте за нами

23-11-2023
      Князі Острозькі – одна з найвідоміших українських родин, представники якої відіграли видатну роль в історії України. Вони були справжнім символом українських земель, їх некоронованими королями. Кілька століть поспіль ця династія опікувалась українським народом. Серед представників легендарного роду були видатні політичні, військові діячі та меценати, а Князь Василь-Костянтин (1526-1608) обіймав посаду київського воєводи.
     А у нас це прізвище асоціюється насамперед зі славетною Острозькою академією і першим повним виданням Біблії церковнослов’янською мовою, надрукованою коштом одного з представників сімейства.
      Український історик, мовознавець та громадський діяч Іван Огієнко порівняв долю і трагізм династії Острозьких із долею України: «Історія роду князів Острозьких – це найтрагічніша історія. Це й символічна історія, - це вся історія України…»
      Про останніх українських князів та їхній неоціненний вклад у  просвітництво і національну ідею читайте в книзі: Кралюк П.М. Князі Острозькі [Текст]. – Київ : ПАТ «ДАК»Укрвидавполіграфія», 2012. – 128 с. 
      Автор висвітлює подробиці життя та діяльності представників династії українського князівського роду Острозьких – Костянтина Івановича Острозького та  Василя-Костянтина Острозького. В книзі також охарактеризовано їхніх предків (з наведенням гіпотез походження цього князівського роду) та нащадків (із вказанням причин згасання роду).
     Автор звертає увагу на найбільш яскраві та найбільш значимі для нашої історії діяння князів Острозьких, які упродовж століть служили взірцем патріотизму й любові до України.
     Книга знаходиться  у відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ.


Коментарі: Залишити коментар
 
X