Слідкуйте за нами

02-11-2023
     У національному одязі кожної країни відображена національна свідомість нації, її естетичний ідеал, прагнення та цінності. В цьому сенсі український національний костюм є багатогранним явищем. В його образі поєднані такі риси, як слов’янська душа, східна любов до яскравих кольорів та західна нотка витонченої елегантності.
    Про красу та самобутність українського одягу дуже точно сказав Ілля Рєпін, порівнявши українок з парижанками: «Тільки малоросіянки та парижанки вміють одягатися зі смаком! Ви не повірите, як чарівно одягаються дівчата, парубки теж спритно: ... це дійсно народний, зручний і граціозний костюм. А які дукати, моністи, головні убори, квіти! А які обличчя! А яка мова! Просто краса, краса і краса!»
    Дійсно, національне вбрання українців дуже колоритне, вражає різноманіттям форм, зручними та красивими деталями, які вдало поєднуються між собою, утворюючи своєрідний комплекс одягу, характерний для кожного регіону. Український народний костюм останніми роками відродився в сучасному одязі, став затребуваним та популярним.
    Вивчаючи народне вбрання пізнаєш, як жили і працювали наші предки, як вдягалися у будні, свята, які були їх звичаї та обряди. Таку чудову можливість пізнати українців дає книга Стельмащук Г.Г. Українське народне вбрання [Текст]. - [Львів] : [Література та мистецтво], [2019]. - 253 с.
    Автор розповідає про витоки традиційного українського костюма, його багатовікову історію. На джерельному і фактологічному матеріалі показано шлях формування і побутування українського традиційного вбрання від найдавніших часів до початку XX ст. Представлене широке розмаїття народного одягу усіх етнографічних регіонів України, детально розглядаються його численні компоненти та прийоми оздоблення. Вперше подано коротку характеристику вбрання української еліти, міщан і робітників. 
    Книга знаходиться на абонементі філії №2 (вул. Соборна, 11)
  


Коментарі: Залишити коментар
 
X