Слідкуйте за нами

26-10-2023
      Іван Мазепа… Одна з найяскравіших і найсуперечливіших постатей української історії та водночас загадкова, оповита безліччю легенд, міфів та художніх вигадок.  Мало кому випала така цікава і непроста доля за життя та після смерті. Його вчинки й сьогодні викликають гарячі суперечки й неоднозначні оцінки істориків.
      Вороги вважали його хитрим політиком і зрадником. Прихильники стверджували, що він прагнув порятунку та процвітання для рідної землі. Скільки людей, стільки й думок. Однак, що б про нього не говорили, мусимо визнати, що для України він зробив чимало.
      Доля Івана Мазепи цікавила багатьох відомих українських й закордонних письменників, поетів, художників, істориків з різних країн.
Одним із таких дослідників був шведський історик Альфред Єнсен. Через двісті років після Полтавської битви він побував в Україні. Це була не просто туристична мандрівка. З допитливістю та серйозністю науковця Єнсен збирав по архівах, бібліотеках, музеях різноманітні матеріали-свідчення епохи Карла XII і його стосунків з російськими царедворцями. Результатом його своєрідних досліджень і стала серія історичних картин «Україна та епоха Карла XII». 
      Книга Єнсен А. Мазепа. Історичні картини / Альфред Єнсен. – Харків: Фоліо, 2020. – 183 с. – це переклад історичної монографії Альфреда Єнсена, створеної у 1912 році. Як зазначав автор, його дуже вразили фатальний збіг обставин, сама постать та біографія легендарного гетьмана Івана Степановича Мазепи. В монографії вміщено загальний огляд історії України, зокрема козацтва, подано нарис про політичну діяльність гетьмана, що дозволяє поглянути на себе й свою історію очима видатного європейця. Дослідження також містять багато фактичного матеріалу, спогадів та листування, перелік його любовних пригод, які можуть засвідчити невідомі моменти з життя Івана Мазепи та відкрити широкому загалу його об’єктивний портрет.
      Додаток про зображення постаті Мазепи в мистецтві та художній літературі знайде вдячного читача не тільки серед фахівців.
      Книга чекає Вас у відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ (вул. Європейська, 66/13).


Коментарі: Залишити коментар
 
X