Слідкуйте за нами

05-10-2023
      5 жовтня 1883 року народився один з найталановитіших воєначальників доби Української Народної Республіки – Петро Болбочан. Завдяки його військовому таланту в 1918–1919 роках було визволено більшу частину України і Крим. Талановитий та ерудований військовий володів надзвичайними якостями справжнього лідера. Його поважали і прості солдати, і командний склад, він часто викликав заздрість та ненависть у бездарних воєначальників та політиків.
      У квітні-травні 1918 року Петро Болбочан командував Кримською групою Армії УНР. Це призначення назавжди вписало його ім’я в історію, адже війська Болбочана звільняли Крим, захопивши ворожі укріплення на Чонгарі, розбивши більшовиків на станції Сарабуз, взявши під контроль Сімферополь, Бахчисарай і вийшовши на підступи до Севастополя. Навіть більшовицька преса з острахом згадувала «сильный отряд запорожских войск под командой старорежимного царского генерала Болбочана» і повідомляла про велику винагороду за його голову (звичайно, «генералом» Болбочан не був, адже в царській армії дослужився тільки до капітана, за деякими даними – до підполковника).
     Про похід Петра Болбочана, а також про розвінчання російських міфів про начебто «неукраїнський» Крим можна дізнатися з книги історика Громенко, С.В. Забута перемога. Кримська операція Петра Болбочана 1918 року [Текст]  / Сергій Громенко. - Київ : К.І.С., 2018. -  266 с.  
      У книзі розповідається про трактування «кримської проблеми» на світовій арені у березні 1917 - квітні 1918 років, про сили і плани сторін, про хід бойових дій на півострові та про втрачену унікальну можливість приєднати Крим до України ще сто років тому.
      Вона про те, що українська історія - це не тільки трагедії, а й славні перемоги. І важливо пам'ятати про перемоги, тому що це той досвід, який нам потрібний, щоб його повторити.
      Цікаво? Книга чекає вас у філії №2 КЗК КМПБ.


Коментарі: Залишити коментар
 
X