Слідкуйте за нами

21-09-2023
      1904 рік. Джакомо Пуччині, видатний італійський композитор, улюбленець публіки і нації, перебуває на вершині слави. 17 лютого він  представляє  на найпрестижнішій сцені  міланського театру «La Scala» прем’єру опери «Мадам Баттерфляй». Пуччині чекав тріумфу. Але ошатна італійська публіка знехтувала виставою і навіть освистала її. Це був приголомшливий провал. Але, незважаючи на це,  сьогодні  опера «Мадам Баттерфляй» входить у світову скарбницю оперного мистецтва.
      А врятувала оперу і кар’єру Пуччині українка Соломія Крушельницька. Вона не злякалася ризикнути своєю кар’єрою, хоча погодилася не відразу. «Де ви бачили японку заввишки у мій зріст?» - запитувала вона у Пучіні. «Зате є східна тендітність», - відповідав композитор.
      Оновлена прем’єра відбулася вже 29 травня у театрі «Grande» в місті Бреша і цього разу – тріумфальна. Публіка неодноразово викликала акторів і композитора на сцену. Наступного дня газети вийшли із заголовками: «Українка рятує Чіо-Чіо-сан». Зворушений і вдячний Пуччіні надіслав Крушельницькій свій портрет із написом: "Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй".
      Про цю незвичайну жінку, котрою захоплювавсь увесь світ – від Петербурга до Нью-Йорка читайте в книзі : Коляда І. Соломія Крушельницька/ Ігор Коляда. – Харків:Фоліо, 2020.- 121 с. – (Знамениті українці)
      Автор розповідає про життя і творчість Соломії Крушельницької, про її сім’ю, про величезний вплив батька о. Амвросія, про якого вона писала: «…ідеальна людина, вірний друг і, нарешті, безмежно близька й дорога мені душа»;  її дитинство, юність, навчання, перші кроки на сцені, гастрольні та концертні турне, створені нею образи оперних героїнь, взаємини з композиторами, співаками, диригентами. 
      Окрім унікального таланту й чаруючої вроди, вона мала вольовий та рішучий характер. І через десятки років вражає її неймовірна працездатність, цілеспрямованість і стійкість при будь-яких обставинах. Здавалося, для цієї унікальної жінки не було нічого недосяжного.
Чим жила геніальна співачка, які почуття вирували у її душі?.. Як могла жити з неперевершеною гідністю – і в пишному багатстві, і в безпросвітних злиднях?
      Познайомитися з книгою ви можете  у відділі обслуговування дорослих  та у філії №2 КЗК КМПБ.


Коментарі: Залишити коментар
 
X