Слідкуйте за нами

20-09-2023
      20 вересня 1923 року виповнюється 100 років від дня народження талановитого українського письменника  Олександра Олександровича Сизоненко.
       Тож, одна з поличок книжкової галереї «Ювіляри року», яка постійно діє на абонементі філії №2 КЗК КМПБ, сьогодні присвячена саме цьому автору.    

      Сизоненко говорив, що потяг до літературної творчості відчув ще у шкільні роки, його перші оповідання друкувала місцева районна газета.
Краще за будь-кого про автора розказують його твори. Тим більше, що   скупий на похвалу талановитий український літератор Павло Загребельний 20 вересня 1973 року, коли О. Сизоненку виповнилося 50 років, по українському радіо заявив: «Проза Сизоненка має особливу тональність, Сизоненко не любить багато вигадувати, любить писати з натури. Усі його герої – це майже не вигадані люди. Залюбленість у рідні місця, рідних людей створює особливий стиль, сповідницький характер його розповідей».
      Історія оповідей Сизоненка, чи то прозових, чи публіцистичних  -  власне історія степового українства. Його образи привабливі тим, що вони неповторні й незнищенні. Їх  вміння у найскладніших ситуаціях не втрачати людяності.
За епічну трилогію «Степ», «Була осінь», «Мета» О. Сизоненко у 1984 році був удостоєний Державної премії Української РСР ім. Т. Шевченка. За цикл новел «А земля перебува вовіки…» став лауреатом літературної премії ім. Ю.І. Яновського. Член Національної Спілки письменників України (1952).
      Помер Олександер Сизоненко 13 вересня 2018 року. Похований письменник на Байковому кладовищі в місті Києві.
      Приходьте до бібліотеки, знайомтеся  з творами автора! Вивчаємо українську літературу разом!


Коментарі: Залишити коментар
 
X