Слідкуйте за нами

11-09-2023
«Бути вільною людиною — це насамперед означає брати на себе відповідальність»
Українська хартія вільної людини

    В Україні вперше проходить Тиждень громадянського суспільства у межах реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні. 
    Він триває з 11 до 17 вересня,  в його рамках, 15 вересня, пройде Міжнародний день демократії, що відзначається за рішенням Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй.
    Що таке демократія? Якщо говорити просто, то це – влада народу. Демократія – це не лише про вибори президента чи депутатів. Демократія – це в першу чергу про те, що громадяни мають право вимагати від обраної ними влади поваги до себе та своєї гідності. Вимагати того, щоб держава працювала в їхніх інтересах. І саме тому демократія є однією з 6 базових цінностей Європейського Союзу. 
    І для утвердження демократичного врядування вкрай необхідне громадянське суспільство. Бо, як пише Дж. Кін, там, «де немає громадянського суспільства, не може бути взаємодії й обміну думками між громадянами, здатними публічно обирати свої ідентичності, шанувати свої обов’язки в рамках політично-правової структури, яка забезпечує мир між громадянами, добре функціонування уряду, соціальну справедливість та – перш за все – діє відповідно до принципу, що влада має бути підзвітна суспільству».
    Що ж таке громадянське суспільство? Громадянське суспільство – це спільнота, яка складається з вільних, незалежних, рівноправних громадян. В такому суспільстві люди взаємодіють, спілкуються і добровільно самоорганізовуються на основі спільних (незалежних від держави) інтересів.
Громадянське суспільство в Україні. Громадянське суспільство у різних проявах почало формуватися ще в радянській Україні. Саме розвиток громадських організацій та їх активна діяльність сприяли відродженню незалежності України.
    Громадянське суспільство в Україні в порівнянні зі світом – доволі впливове, динамічне, адаптивне і місцями відображає загальні настрої населення – десь зневіра, десь запал, активність, зміни, десь консолідація через зовнішні загрози, десь навпаки розпорошення, ідейний спротив чи боротьба.
    Більш ніж тридцятирічний досвід незалежності України засвідчує, що ефективне функціонування політичної системи, нормальна робота економіки, добробут громадян можливі тільки в умовах існування громадянського суспільства та залучення громадських ініціатив до всіх сфер життєдіяльності суспільства.

1.    Аджемоглу Д.   Чому нації занепадають : походження влади, багатства та бідності[Текст]/ Дарон Аджемоглу, Джеймс Робінсон. - Київ : Наш формат, 2017. - 435 с.
2.    Відкрите урядування : колективна робота, прозорість і дієва участь[Текст]. - Київ : Наука, 2011. - 536 с.
3.    Демократизація і Європейський Союз : країни Центральної і Східної Європи в першому десятилітті XXI ст.[Текст] / ред. В.Вишневий. - Київ : Український письменник, 2012. - 267 с.
4.    Інформаційно-культурне забезпечення інтеграції регіонів України[Текст] : [монографія] / [авт. кол. О.Онищенко, В.Горовий, С.Горова та ін.]. - Київ : НБУВ, 2018. - 219 с.
5.    Кампо В.М.   Конституція і становлення конституційної демократії в Україні (2014-2018 роки)[Текст] / В.М. Кампо. - [Київ] : Зелений Пес : [Гамазин], 2019. - 171 с.
6.    Райс К.   Демократія[Текст] /Кондоліза Райс. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. - 317 с.
7.    Соціальні мережі як інструмент взаємовпливу влади та громадянського суспільства[Текст] : [монографія] / [авт. кол. О.О.Онищенко, В.М.Горовий, В.І.Попик та ін.]. - Київ : [Б.в.], 2014. - 258 с.
8.    Розвиток інформаційної культури як умова єдності українського суспільства[Текст] : [монографія] / [авт. кол. О.Онищенко, В.Горовий, Л.Галаган та ін.]. - Київ : НБУ ім. В.І.Вернадського, 2017. - 249 с.
9.    Українське століття (1991-2021) : витоки, уроки, перспективи державотворення[Текст] / [авт. кол-в: Тетяна Водотика, Володимир Головко, Станіслав Кульчицький та ін.]. - Київ : Кліо, 2021. - 558 с.
10.    Урін О.В.   Народження і гартування демократії у Кременчуці під час боротьби за незалежність України (кін. 80-х - поч. 90-х рр. ХХ ст.)[Текст] : монографія / О.В.Урін. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2017. - 189 с.
11.    Харарі Ю.Н.   21 урок для 21 століття[Текст]/Ювал Ной Харарі. - Київ : BookChef, 2018. - 414 c.


Коментарі: Залишити коментар
 
X