Слідкуйте за нами

24-08-2023
      24 серпня 2023 року ми відзначаємо 32 річницю проголошення Незалежності України. Сьогодні, як і багато століть поспіль, Україна виборює своє право на незалежність зброєю, тому це свято має дуже вагоме значення для всіх українців.
      Історія свята Незалежності бере свій початок у 1990 році. Але історія боротьби за незалежність країни почалася набагато раніше.
      Вагому роль в цій боротьбі відіграв український рух опору радянській системі, який виник у 1960-х роках ХХ століття. Дедалі більша кількість людей, яких пізніше назвали дисидентами, відкрито висловлювалася проти існуючого тоталітарного режиму, вони були готові пожертвувати усім, що мають, заради ідеї. Якби не дисиденти невідомо чи ми б святкували Незалежність нашої держави, бо у якийсь момент вони стали переломним чинником у процесі проголошення незалежності. 
      У книзі:  Дисиденти / уклад. і передмова В. Кіпіані. – Харків: Віват, 2021. – 352 с. – (Серія «Історія та політика»)  зібрано  інтерв’ю Вахтанга Кіпіані з дисидентами — це розмови з тими, хто руйнував фундамент, на якому трималася в’язниця під назвою Радянський Союз. Люди, які кидали виклик системі, були дуже різні — і за віком, і за переконаннями, і за статтю, і за національністю.
      Двадцять дисидентів, розмови з якими висвітлюють безліч питань, що не втрачають актуальності й сьогодні. Маємо чути правду й пам’ятати: свобода — це та вакцина, ефективність якої не слабшає з часом.
      Цей збірник інтерв’ю — нев’янучий вінок кожному, хто боровся за нашу і вашу свободу. І переміг у цій боротьбі. І сьогодні дають кожному, хто має серце, велику силу.


Коментарі: Залишити коментар
 
X